Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Stworzone na Sylwestra, śledziki z rodzynkami i cebulą

Stworzone na Sylwestra, śledziki z rodzynkami i cebulą

Śledzie z cebulką i rodzynkami
canva/rusak

Śledzie na słodko są miłą odmianą od ryb w wyrazistych marynatach i pełnych charakteru sosach na bazie majonezu. Karmelizowana cebulka doskonale łączy się ze smakiem rodzynek i daktyli. Razem tworzą wyjątkowe trio, które przyjemnie kontrastuje z lekko słonym mięsem. Spróbujcie koniecznie.

Wielu już było u nas pomysłów na śledzie. Niektóre z nich takie jak sałatka warstwowa czy śledź curry zrobią furorę na imprezach. Słodka wersja tej ryby również sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych. Goście będą prosić o dokładkę.

Przepis na delikatne śledzie z cebulką i rodzynkami

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych, najlepiej matiasów

  • 6 cebul

  • po dwie garście rodzynek i daktyli

  • 4 liście laurowe

  • 300 ml oleju rzepakowego + do smażenia

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy je w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę na niewielkim ogniu. Chcemy, by cebula się skarmelizowała.

Śledzie płuczemy z soli, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wystudzoną cebulę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki i przekrojone na pół daktyle oraz śledzie pokrojone na kawałki.

Mieszamy wszystko ostrożnie z olejem. Całość przekładamy do słoika i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki. Podajemy z chlebem lub z ziemniakami.

Wskazówka: w ten sam sposób możecie przyrządzić pokrojone w paseczki boczniaki. Nie myjcie ich tylko — wystarczy przetrzeć ewentualne zabrudzenia ręcznikiem papierowym.

Śledzie z cebulką w słoiku
Śledzie z cebulką smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Ira Taskova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram