Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczna pieczeń wieprzowa z dodatkiem coca-coli

Świąteczna pieczeń wieprzowa z dodatkiem coca-coli

Pieczeń wieprzowa w glazurze
canva/Proformabooks

W pierwszy dzień świat warto podać uroczysty obiad. Pieczeń wieprzowa w pysznej glazurze z dodatkiem miodu, musztardy i dobrze znanego napoju gazowanego sprawdzi się doskonale. Danie jest czasochłonne, lecz efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Wielu z nas nie obraża sobie świątecznego obiadu bez kawałka pieczystego. To miła odmiana od kotletów schabowych czy wieprzowo-wołowych mielonych. W przepisie korzystamy z cudownych korzennych przypraw, które wraz z miodem i coca-colą zbudują wyjątkowy smak. Jeśli jadacie mięso, spróbujcie koniecznie.

Przepis na pieczeń w glazurze z dodatkiem coca-coli

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej

  • 2 duże marchewki, pokroić w słupki

  • 2 duże cebule pokroić w ćwiartki

  • 250 ml mięsnego bulionu

  • 100 ml coca-coli

Składniki solanki:

  • 1 l wody

  • 25 g cukru

  • 2 łyżki melasy

  • 1,5 łyżki soli peklowej

  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Składniki glazury:

  • 250 ml coca-coli

  • 2 łyżki musztardy

  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie do pieczenia:

Wszystkie składniki solanki oprócz soli peklowej umieszczamy w garnku, który będzie w stanie zmieścić pieczeń. Doprowadzamy je do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy sól peklową.

Mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy solanka wystygnie, do garnka wkładamy mięso. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso. Jeśli jest za mało — dorabiamy go zgodnie z podanymi proporcjami i dolewamy po ostudzeniu.

Garnek przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu lub w lodówce. Czas solenia mięsa zależy od wielkości naszej szynki - 1 dzień namaczania na każdy kilogram. Po namoczeniu w solance wyjmujemy mięso z roztworu i osuszamy je papierowym ręcznikiem.

Pieczenie mięsa:

Związujemy mięso kulinarną nitką. Zostawiamy je w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebule obieramy z zewnętrznej łupiny i kroimy na ćwiartki, marchewkę obieramy i kroimy w słupki.

Warzywami wykładamy dno żaroodpornego naczynia. Na wierzchu kładziemy mięso. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i trzymamy w piecu przez kolejne pół godziny.

Nakładanie glazury i przygotowanie sosu:

W małym garnku umieszczamy wszystkie składniki glazury, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję syropu. Po godzinie pieczenia smarujemy mięso glazurą i pieczemy przez 10 minut.

Następnie znów smarujemy mięso i po kolejnych 10 minut i sprawdzamy gotowość mięsa. Aby to zrobić, wykonujemy głębokie nakłucie w najgrubszym miejscu mięsa. Jeśli wypłynie przeźroczysty sok, mięso jest upieczone.

Jeśli wycieka sok z krwią, wówczas sprawdzenia dokonujemy po kolejnych 10 minutach. Pieczeń przekładamy z naczynia na talerz i odstawiamy by "odpoczęła". Do naczynia, w którym piekło się mięso wlewamy bulion, coca-colę i resztę glazury.

Stawiamy je na palniku i odparowujemy około 2/3 objętości i zagęszczamy mąką, jeśli zajdzie taka potrzeba. Sos odcedzamy przez drobne sito, warzywa usuwamy. Pieczeń polewamy sosem. Podajemy z kluskami i buraczkami zasmażanymi.

Miód w słoiku
Miód nadaje glazurze słodyczy

Źródło zdjęcia: canva/Daria-Yakovleva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram