Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tanie i ekspresowe placki z kapusty. Przepis jest przebojem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.10.2022 20:20

Tanie i ekspresowe placki z kapusty. Przepis jest przebojem

kapusta
Canva / kabVisio

Kiedy brak jest pomysłu na obiad, a w lodówce są same podstawowe produkty, z pomocą przychodzi patent na smażone placki z kapusty. Wykonanie ich jest bardzo łatwe a rezultat wprost zachwyca. Do tego prosty jogurtowy sos i pyszna zdrowa przekąska jest gotowa.

Placki z kapusty robi się podobnie do tych z ziemniaków, jednak wykonanie ich zajmuje dużo mniej czasu. W przypadku kapusty odchodzi żmudny proces obierania i tarcia ziemniaków, gdyż to warzywo wystarczy jedynie posiekać. Te placki z kapusty zaspokoją głód nie tylko w domowym zaciszu, ale są świetną przekąską do szkoły czy pracy.

Przepis na chrupiące placki z kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki małej białej kapusty ( ok. 500 g)

  • 4 szklanki wody

  • 3 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 średnie jajka

  • 4 łyżki maki pszennej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 mały kubek jogurty naturalnego

  • pęczek koperku

  • kawałek zielonego ogórka

  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć zaskakujące placki z kapusty

Warzywo na placki z kapusty umyj i usuń z niego brzydkie zewnętrzne liście. Główkę przekrój na pół, a każdą połówkę drobno poszatkuj ostrym nożem. Włóż do garnka i gotuj w wodzie przez ok. 10 minut.

Ugotowaną kapustę odstaw na sicie do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna odsącz ją dokładnie z wody. Jest to konieczny warunek do tego, aby nasze placki nie rozpadały się podczas smażenia.

Na oleju podsmaż pozostałe warzywa na placki z kapusty. Zacznij od posiekanej drobno cebuli, a kiedy ta zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj całość jeszcze przez chwile, często mieszając.

Do odsączonej kapusty dodaj zawartość patelni. Następnie dołóż do warzyw jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszaj starannie masę na placki z kapusty.

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków z kapusty. Nakładaj porcje masy łyżką i smaż na gorącym tłuszczu. Kiedy jedna strona placka ładnie się zrumieni, przekładaj je na drugą.

Przygotuj sos do placków z kapusty. Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem, a także obranym ze skórki i startym ogórkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe placki z kapusty podawaj z miseczką sosu. Sycące placki czosnkowo-serowe znajdziesz w tym przepisie. Znamy sposób na zdrowe placki z piekarnika.

Canva / Olga Kriger
Canva / Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: