Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko ugotować buraki? Mistrzowie kuchni mają sprawdzony trik. Potrzebny jest 1 produkt

Jak szybko ugotować buraki? Mistrzowie kuchni mają sprawdzony trik. Potrzebny jest 1 produkt

Jak szybko ugotować buraki?
canva/Severga

Czy wiecie, jak szybko ugotować buraki? Doświadczone kucharki dodają cukier. Słodki produkt znacznie usprawnia proces, a przy okazji nadaje warzywu wspaniałego smaku. Prosty patent nie ma sobie równych. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych detali.

Gotowanie buraków jest czasochłonne. Ich przyrządzenie można jednak sobie ułatwić, stosując proste sztuczki, które zredukują czas potrzebny do uzyskania miękkiego warzywa. Jedną z nich jest dodawanie cukru do wody. Nieoczywista czynność znacznie zmienia sytuację.

Jak szybko ugotować buraki? Dodajcie trochę cukru

Przyrządzanie zimowego warzywa do ekspresowych nie należy. Doświadczone gospodynie domowe sięgają jednak po proste techniki, które pomagają skracać czas spędzony w kuchni. Najprostszą i niesamowicie skuteczną jest wsypanie 2-3 łyżek cukru do garnka z burakami.

Przyprawa sprawi, że zmiękną szybciej, a ich smak oraz kolor nabiorą intensywności. Warto wypróbować prosty trik w połączeniu z jeszcze bardziej banalnym patentem — gotowaniem drobnych buraków. Im mniejsze bowiem warzywo wybierzemy, tym krótsze będzie jego przyrządzanie.

Co jeszcze można zrobić, by buraki zmiękły szybciej?

Podczas gotowania buraków warto na bieżąco kontrolować ich stan. Nierzadko zakładamy, że proces jest czasochłonny i po prostu ustawiamy minutnik. Taka taktyka może doprowadzić do rozgotowania. Nie zawsze warzywa będą wymagały takiego samego czasu obróbki termicznej.

Niektóre kucharki w czasie gotowania uzupełniają zawartość garnka zimnym płynem. Podgrzewanie i chłodzenie sprawia, że burak osiąga miękkość jeszcze szybciej. Nową porcję płynu warto dodawać co 10 minut. Można też pokusić się o wrzucanie kostek lodu.

Jednym z czynników, które mogą niepotrzebnie wydłużyć proces gotowania, jest kwaśne środowisko. Zdarza się, że chcąc zachować intensywny kolor buraków, do wody wlewamy ocet. Niestety powoduje on, że warzywo będzie trzeba przyrządzać dłużej niż zwykle. Jeżeli zależy nam na ładnym wyglądzie, dodajmy ocet pod koniec — oszczędzimy czas i pieniądze.

Na naszej stronie znajdziecie pyszne przepisy z dodatkiem buraków. Polecamy pyszną sałatkę śledziową, którą z powodzeniem podacie zarówno na wigilii, jak i każdej innej imprezie. Być może skusi was też prosty patent na wyborną sałatkę z dodatkiem słodkiego warzywa.

Wiemy, jak szybko ugotować buraki
canva/xtrekx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: