Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny sposób na puszyste racuchy
Monika Dec
Monika Dec 01.08.2021 02:00

Banalny sposób na puszyste racuchy

apfelkuechle-289183 960 720
pixabay/kalhh

Racuchy są jednym z klasyków polskiej kuchni. Mistrzyniami w ich przygotowaniu zdecydowanie były nasze babcie. Obecnie w sieci możemy znaleźć wiele nowych ciekawych wersji ich przyrządzenia. Słynna blogerka kulinarna Jola Caputa proponuje m.in. ich wersje z bananami!

Puszyste racuchy są marzeniem każdego smakosza. Swoim sposobem na tę pyszną potrawę jakiś czas temu podzieliła się popularna blogerka kulinarna Jola Caputa. Co ciekawe nie ma w nich tradycyjnych jabłek, tylko banany! Jesteście ciekawi jak je przyrządzić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy z bananami

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 0,25 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej

  • 2 banany

  • sok z cytryny

  • cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru

Sposób wykonania:

Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W jednej misce wymieszaj ze sobą jajka i mleko, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Dodaj mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie je wymieszaj za pomocą łyżki lub blendera. Wrzuć do powstałego ciasta banany i jeszcze raz wymieszaj całość łyżką. Rozgrzej olej na patelni i usmaż racuchy. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku i obficie posyp cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również m.in. przepis na racuchy siostry Anastazji oraz nietypową recepturę puszystych japońskich naleśników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisy joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: