Czy należy usuwać czarną końcówkę banana?
Banany mają wiele zalet. Są smaczne, niedrogie i łatwo dostępne o każdej porze roku. Same w sobie są doskonałą przekąską. Nic dziwnego, że często po nie sięgamy. Co ciekawe, przed ich zjedzeniem zawsze odcinamy ich charakterystyczną czarną końcówkę. Czy faktycznie jest ona siedliskiem niezdrowych bakterii? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!
Zła sława końcówki banana
Końcówka banana jest najstarszą częścią tego owocu. Z całą pewnością nie ma tam szkodliwych pasożytów, ani pająków. Może być jednak niesmaczna, dlatego, gdy chcemy delektować się smakiem banana, to lepiej ją po prostu odciąć.
Warto jednak zapamiętać, że przed obraniem banana ze skórki, należy go koniecznie umyć. Na jego skórce (podobnie jak innych owoców) mogą znajdować się pasożyty, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm.
Wiele osób obawia się lambliozy. Objawia się ona między innymi: bólami brzucha, zmęczeniem i biegunką. Aby uniknąć tego nieprzyjemnego schorzenia, tak jak zostało napisane we wcześniejszych akapicie, zawsze dokładnie myjmy owoce!
Ogromne emocje wzbudza również jedzenie bananów z czarnymi plamami na swojej skórce (więcej na ten temat pisaliśmy tutaj). Okazuje się, że nie warto ich wyrzucać, co więcej można je wykorzystać na wiele sposobów. Poniżej podajemy prosty pomysł na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów.
Nie wyrzucaj dojrzałych bananów! Usmaż pyszne placuszki, które pokocha cała rodzina
Składniki:
200 g twarogu
1 budyń śmietankowy
1 jajko
1 dojrzały banan
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Łyżką nałóż na nią masę bananowo - serową i smaż z każdej strony, aż placuszki uzyskają złoty kolor. Przed podaniem posyp je cynamonem lub cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz również cenne wskazówki, na temat tego, w jaki sposób należy przechowywać banany. Jesteście miłośnikami tych owoców, czy wolicie inne smakołyki?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło:żywienie.abczdrowie.pl/ wszystkiegoslodkiego.pl
undefined