Barszcz grzybowy - klarowna, tradycyjna zupa z uszkami
pixabay.com

Barszcz grzybowy - klarowna, tradycyjna zupa z uszkami

Barszcz grzybowy to klarowna tradycyjna zupa wigilijna, która najlepiej smakuje podawana z uszkami z farszem grzybowym lub łazankami. Jest to danie wegańskie, pyszne i niezwykle aromatyczne. Do jego przygotowania potrzebna jest duża ilość grzybów. Jak przygotować barszcz grzybowy?

Barszcz grzybowy - składniki niezbędne do wykonania

Barszcz grzybowy:

  • ziele angielskie,
  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • listek laurowy.


Uszka:

  • ugotowane grzyby i warzywa z zupy,
  • 3 cebule,
  • mąka i zimna woda na ciasto pierogowe,
  • 3 łyżki oliwy.


Przygotowanie barszczu grzybowego

Barszcz:

Suszone grzyby opłucz, zalej zimną wodą i namocz przez noc. Następnego dnia dodaj 2 litry wody i zagotuj. Do gotujących się grzybów dodaj obraną cebulę, marchewkę, kolendrę i gotuj do miękkości. Na koniec dopraw zupę solą, dodaj liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego

Odcedź zupę (włóż warzywa do farszu do uszek oraz cebulę), spróbuj wywaru i dopraw go w razie potrzeby. Zrób zasmażkę: 2 łyżki mąki (mąkę podsmażyć na patelni, mieszaj drewnianą łyżką, dodaj 2 łyżki oliwy, a następnie odstaw do ostygnięcia). Wlej zupę na łyżkę i posyp mąką i oliwą z oliwek. Wrzuć wszystko do garnka i zagotuj.


Uszka:

Pokrój cebulę w kosteczkę, a następnie zeszklij ją na oliwie z oliwek. Dodaj do nadzienia grzyby i warzywa. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

Z mąki i zimnej wody zrób ciasto na pierogi (przesiej mąkę na desce do ciasta, zrób kopczyk, następnie stopniowo wlej wodę, zbieraj mąkę, jednocześnie mieszając składniki. Zagnieć ciasto na gładką kulkę i ugniataj, aż będzie elastyczna. Ciasto rozwałkuj, małą szklanką wykrój kółko, dodaj nadzienie, sklej brzegi jak pieróg, połącz końce pierożka, a następnie przechyl środek w drugą stronę.

Gotuj pierogi w osolonej wodzie do miękkości. Podawaj z barszczem grzybowym.

Następny artykuł