Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Barszcz grzybowy - klarowna, tradycyjna zupa z uszkami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Barszcz grzybowy - klarowna, tradycyjna zupa z uszkami

Barszcz grzybowy - klarowna, tradycyjna zupa z uszkami
pixabay.com

Barszcz grzybowy - składniki niezbędne do wykonania

Barszcz grzybowy:

  • ziele angielskie,

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów,

  • cebula,

  • sól i pieprz,

  • marchewka,

  • pietruszka,

  • listek laurowy.

Uszka:

  • ugotowane grzyby i warzywa z zupy,

  • 3 cebule,

  • mąka i zimna woda na ciasto pierogowe,

  • 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie barszczu grzybowego

Barszcz:

Suszone grzyby opłucz, zalej zimną wodą i namocz przez noc. Następnego dnia dodaj 2 litry wody i zagotuj. Do gotujących się grzybów dodaj obraną cebulę, marchewkę, kolendrę i gotuj do miękkości. Na koniec dopraw zupę solą, dodaj liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego 

Odcedź zupę (włóż warzywa do farszu do uszek oraz cebulę), spróbuj wywaru i dopraw go w razie potrzeby. Zrób zasmażkę: 2 łyżki mąki (mąkę podsmażyć na patelni, mieszaj drewnianą łyżką, dodaj 2 łyżki oliwy, a następnie odstaw do ostygnięcia). Wlej zupę na łyżkę i posyp mąką i oliwą z oliwek. Wrzuć wszystko do garnka i zagotuj.

Uszka:

Pokrój cebulę w kosteczkę, a następnie zeszklij ją na oliwie z oliwek. Dodaj do nadzienia grzyby i warzywa. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

Z mąki i zimnej wody zrób ciasto na pierogi (przesiej mąkę na desce do ciasta, zrób kopczyk, następnie stopniowo wlej wodę, zbieraj mąkę, jednocześnie mieszając składniki. Zagnieć ciasto na gładką kulkę i ugniataj, aż będzie elastyczna. Ciasto rozwałkuj, małą szklanką wykrój kółko, dodaj nadzienie, sklej brzegi jak pieróg, połącz końce pierożka, a następnie przechyl środek w drugą stronę.

Gotuj pierogi w osolonej wodzie do miękkości. Podawaj z barszczem grzybowym.

undefined

Tagi: