Smakosze.pl
Jajka w wyjątkowym wydaniu

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem

Beczułki z szynki parmeńskiej nadziane jajkiem, szybki przepis

3 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że w trakcie Wielkanocy jajka królują na naszych stołach. Dodajemy je do sałatki jarzynowej i raczymy się nimi w formie pisanek. Z tego uwielbianego nabiału możemy z łatwością przygotować wyborne beczułki. Efekt pozostaje na długo

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego produktu spożywczego. Okazuje się, że jajka mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób.

Jajka owinięte fantastyczną szynką

Jajka często goszczą na naszym portalu. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ odgrywają niezwykle istotną rolę w świecie kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy recepturę, dzięki której jajka stają się różowym smakołykiem.

Tym razem sięgniemy po przepis, który zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przygotowania nie wymagają dużego nakładu pracy, a specjał jest gotowy nawet w 10 minut.

Jajka zawiniemy w szynkę parmeńską. Przekąska swoim wyglądem przypomina trochę małą beczułkę. Połączenie smaków sprawi, że jajka momentalnie znikną z talerzy. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej 

  • kilka gałązek tymianku

  • 20 g majonezu zmieszane

  • 10 g musztardy

  • sól

  • pieprz

  • pieczywo 

(YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem)

Trywialny przepis na wyśmienite jajka

Na początku obieramy jajka. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku stracą one sporo wartościowych składników odżywczych. Najlepiej gotować jajka przez 6-7 minut. Nie zaszkodzi wypróbowanie triku na łatwiejsze obieranie nabiału.

Obrane jajka przycinamy trochę na jednym końcu, tak aby można było je z łatwością postawić pionowo. Z górnej części musimy odkroić większy kawałek. Białka odkładamy, a żółtka kruszymy. Szynkę dzielimy na cienkie plasterki. Najlepiej zaopatrzyć się w już pokrojoną wędlinę. Wówczas cały proces zajmie mniej czasu.

Plastry szynki składamy na pół. Układamy na nich gałązki tymianku. Na nich kładziemy jajka. Owijamy je szynką i stawiamy na talerzyku. Majonez mieszamy razem z musztardą, solą i pieprzem. Możemy dodać także mieszanki ziół prowansalskich.

Mieszankę sosów wykładamy na jajka. Z wierzchu oprószamy je rozdrobnionym żółtkiem. Najlepiej serwować z chlebem. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >