Beczułki z szynki parmeńskiej nadziane jajkiem, szybki przepis
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego produktu spożywczego. Okazuje się, że jajka mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób.
Jajka owinięte fantastyczną szynką
Jajka często goszczą na naszym portalu. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ odgrywają niezwykle istotną rolę w świecie kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy recepturę, dzięki której jajka stają się różowym smakołykiem.
Tym razem sięgniemy po przepis, który zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przygotowania nie wymagają dużego nakładu pracy, a specjał jest gotowy nawet w 10 minut.
Jajka zawiniemy w szynkę parmeńską. Przekąska swoim wyglądem przypomina trochę małą beczułkę. Połączenie smaków sprawi, że jajka momentalnie znikną z talerzy. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
4 jajka ugotowane na twardo
4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej
kilka gałązek tymianku
20 g majonezu zmieszane
10 g musztardy
sól
pieprz
pieczywo
(YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem)
Trywialny przepis na wyśmienite jajka
Na początku obieramy jajka. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku stracą one sporo wartościowych składników odżywczych. Najlepiej gotować jajka przez 6-7 minut. Nie zaszkodzi wypróbowanie triku na łatwiejsze obieranie nabiału.
Obrane jajka przycinamy trochę na jednym końcu, tak aby można było je z łatwością postawić pionowo. Z górnej części musimy odkroić większy kawałek. Białka odkładamy, a żółtka kruszymy. Szynkę dzielimy na cienkie plasterki. Najlepiej zaopatrzyć się w już pokrojoną wędlinę. Wówczas cały proces zajmie mniej czasu.
Plastry szynki składamy na pół. Układamy na nich gałązki tymianku. Na nich kładziemy jajka. Owijamy je szynką i stawiamy na talerzyku. Majonez mieszamy razem z musztardą, solą i pieprzem. Możemy dodać także mieszanki ziół prowansalskich.
Mieszankę sosów wykładamy na jajka. Z wierzchu oprószamy je rozdrobnionym żółtkiem. Najlepiej serwować z chlebem. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem