Smakosze.pl

canva/GabiSanda, Pixabay

Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść

25 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Usuwacie końcówkę banana z obawy przed zatruciem? Popularna praktyka wcale nie jest niezbędna. Wyjaśniamy, co znajduje się w tej części owocu i co tak naprawdę jest istotne, gdy chcemy bezpiecznie spożywać banany. Warto wiedzieć.

Banany są zdrowe. Owoce te — choć uznawane za tuczące i zbyt słodkie, by jeść je w większych ilościach — obfitują w szereg korzystnych dla naszego organizmu składników. Wśród nich wymienić można pierwiastki takie jak potas, magnez, wapń czy fosfor, a także witaminy — m.in. A, C, E czy K.

Zła sława tego owocu wynika z mitów, które są powielane. Owoc jest słodki, lecz wcale nie tak bardzo niebezpieczny dla cukrzyków czy osób na diecie. Jego indeks glikemiczny to 60 - co stanowi średni poziom tego wskaźnika — a liczba kcal w 100 g to zaledwie 89. Co jeszcze wiemy o bananie, a wcale nie jest prawdą?

Końcówka banana nie jest szkodliwa

Często powtarzane informacje dotyczące negatywnego wpływu zjedzenia czarnej części banana są nieprawdziwe. Ten fragment owocu wcale nie zawiera robaków — które zazwyczaj mają tendencję do zajmowania całego „lubianego” produktu — ani też nie jest źródłem toksyn, które banan zmagazynował.

Czarna końcówka nie jest też oznaką zepsucie owocu. Świadczy bowiem jedynie o jego dojrzałości, a więc stanie, którego pożądamy. Jeśli bowiem banan może nam zaszkodzić, to z pewnością jest większa szansa, że zadzieje się to wtedy, gdy sięgniemy po zbyt zielony egzemplarz.

Skórka banana powinna być umyta przed spożyciem owocu

Istnieje dużo bardziej groźna praktyka niż zjadanie bananowej końcówki. Jest to jedzenie banana bez uprzedniego umycia skórki. To na tej części owocu gromadzą się wszelkie zanieczyszczenia — również bakterie. Mimo iż jej nie zjadamy, nadal możemy spożyć szkodliwe organizmy, przenosząc je na wnętrze przysmaku dłońmi.

Jeżeli więc czegoś w związku z bananami powinniśmy unikać, to właśnie zaniechania mycia owocu. Czarna końcówka, czyli miejsce przyczepu konkretnej sztuki do rośliny, ma po prostu nieatrakcyjny wygląd.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o bananach. W tym artykule wyjaśniamy jak skutecznie je obierać . Ten natomiast podpowiada jak rozpoznać, kiedy owoc jest zepsuty .

Końcówka banana jest bezpieczna
canva/Thiago Calamita, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, poradnikzdrowie

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >

Produkty

Zupa rumfordzka. Kiedyś była sensacją, dziś mało kto ją pamięta. Najlepsza zupa na ciężkie czasy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >