Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4
canva/Darius Dzinnik

Kluski śląskie pasują do wielu dań obiadowych. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób uzyskamy, gdy dobierzemy odpowiednie proporcje składników. Łącząc ziemniaki i mąkę w proporcjach 1:4 unikniemy wpadki w postaci kleistych i twardy kluseczek.

Ciasto na kluski śląskie warto przygotować z ziemniaków uniwersalnych, czyli takich, które nie mają w sobie ani zbyt wiele skrobi, ani dużej ilości wody. Dbając o proporcję 1:4 pomiędzy dodawaną ilością mąki i warzywa uzyskamy znakomite efekty — lekkie, mięciutkie i przyjemne w odbiorze kluseczki.

Przepis na znakomite kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • ok. 640 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jaja

  • sól w ilości do smaku

Jak przygotować idealne kluski śląskie? Kluczowe są proporcje składników

Ziemniaki rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie łyżką wyjmujemy ćwierć objętości warzywnego purée. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Następnie wbijamy jaja i wsypujemy sól. Wyrabiamy delikatne ciasto, a gdy składniki się połączą, formujemy okrągłe kluski. W każdej z nich robimy charakterystyczną dziurkę.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Partiami gotujemy kluski śląskie, każdą porcję wyrobu trzymając we wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i serwujemy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne kluski. Polecamy delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny oraz kultowe szare kluchy, które być może pamiętacie z domu rodzinnego.

Kluski śląskie są znakomite z sosem
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: