Smakosze.pl
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

canva/Darius Dzinnik

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

25 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kluski śląskie pasują do wielu dań obiadowych. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób uzyskamy, gdy dobierzemy odpowiednie proporcje składników. Łącząc ziemniaki i mąkę w proporcjach 1:4 unikniemy wpadki w postaci kleistych i twardy kluseczek.

Ciasto na kluski śląskie warto przygotować z ziemniaków uniwersalnych, czyli takich, które nie mają w sobie ani zbyt wiele skrobi, ani dużej ilości wody. Dbając o proporcję 1:4 pomiędzy dodawaną ilością mąki i warzywa uzyskamy znakomite efekty — lekkie, mięciutkie i przyjemne w odbiorze kluseczki.

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • ok. 640 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jaja

  • sól w ilości do smaku

Jak przygotować idealne kluski śląskie? Kluczowe są proporcje składników

Ziemniaki rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie łyżką wyjmujemy ćwierć objętości warzywnego purée. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Następnie wbijamy jaja i wsypujemy sól. Wyrabiamy delikatne ciasto, a gdy składniki się połączą, formujemy okrągłe kluski. W każdej z nich robimy charakterystyczną dziurkę.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Partiami gotujemy kluski śląskie, każdą porcję wyrobu trzymając we wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i serwujemy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne kluski. Polecamy delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny oraz kultowe szare kluchy, które być może pamiętacie z domu rodzinnego.

Kluski śląskie są znakomite z sosem

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >