Smakosze.pl
Bluszczyk kurdybanek w rosole

Jakub Kossakowski / materiały własne

Wyjątkowy dodatek do rosołu

17 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Rosół wzbogacony o bluszczyk kurdybanek zyskuje na smaku i aromacie. Niepozorny dodatek jest bardzo zdrowy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że bluszczyk kurdybanek wzmacnia odporność organizmu. Niektórzy uważają go za naturalny antybiotyk.

Bluszczyk kurdybanek można znaleźć w wielu przydomowych ogródkach. Określa się go również mianem bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem oraz obłożnikiem. Cechuje się korzennym nutami smakowymi i aromatycznymi.

Czym dokładnie jest bluszczyk kurdybanek?

Nie da się ukryć, że bluszczyk kurdybanek nie gości zbyt często w naszych potrawach. Zazwyczaj występuje na polach, łąkach oraz ogródkach. Można go z łatwością hodować samodzielnie. Jednak bez większych problemów dostaniemy go, chociażby w sklepach zielarskich.

Okazuje się, że bluszczyk kurdybanek wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga między innymi w pozbyciu się uporczywych wzdęć. Można go również stosować w przypadku niestrawności. Jednak to dopiero początek zalet tej rośliny.

Bluszczyk kurdybanek działa moczopędnie ściągająco, przeciwzapalnie oraz rozkurczowo. Dzieje się tak między innymi za sprawą zawartych w nich substancji. Ich lista jest imponująca. Co skrywa w sobie bluszczyk kurdybanek?

  • garbniki

  • glechominę

  • cholinę

  • olejki eteryczne

  • saponiny

  • oleje mineralne

  • żywice

Bluszczyk kurdybanek często brany jest za chwast. Jednak roślina już wieki temu znana była ze swoich prozdrowotnych właściwości. Uznaje się ją za dobre wsparcie dla wątroby i trzustki. Obniża ona również ciśnienie krwi oraz działa odprężająco.

(Wikipedia / Agnieszka Kwiecień, Nova / CC BY-SA 4.0)

Bluszczyk kurdybanek sprawi, że rosół stanie się niezapomnianym przysmakiem

Rosół w każdym domostwie przygotowuje się w odrobinę inny sposób. Niektórzy wzbogacają go o standardowe dodatki takie jak lubczyk. Warto wiedzieć, na jaki składnik stawia Ewa Wachowicz. Godny uwagi jest także przepis na rosół od Karola Okrasy.

Bluszczyk kurdybanek nadaje rosołowi przyjemny dla podniebienia smak, który można określić jako korzenny. Zupa w takiej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Nie można pominąć faktu, że bluszczyk kurdybanek dobrze sprawdza się jako remedium na rozmaite infekcje. Dzięki rosołowi z jego dodatkiem możemy uniknąć przeziębień. Oczywiście w przypadku problemów zdrowotnych najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z lekarzem. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Porady; WP Kuchnia; Wikipedia; TRUE KITCHEN DIARY

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >