Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna pasta z czarnych oliwek. Do pieczywa i krakersów, w sam raz na imprezę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.12.2022 04:00

Błyskawiczna pasta z czarnych oliwek. Do pieczywa i krakersów, w sam raz na imprezę

pasta
Canva / Petroos

Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.

Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.

Przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek

Składniki:

  • 1 słoiczek czarnych oliwek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki kaparów

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • oliwa z oliwek

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienitą pastę na imprezę?

Oliwki do pasty odsącz z zalewy. Przełóż je do sporej miski. Dodaj kapary oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Składniki na pastę zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, możesz je także drobno posiekać. Pasta nie powinna być idealnie gładka, a mieć w sobie wyczuwalne kawałki poszczególnych produktów.

Tapenadę dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, a także solą. Podczas doprawiania pamiętaj, że poszczególne składniki pasty mają już dosyć wyrazisty smak. Na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę, cały czas mieszając, aż tapenada uzyska odpowiednią, pastowatą konsystencję.

Natkę pietruszki drobno posiekaj. Większą jej część wymieszaj z pastą z czarnych oliwek, pozostałą ilością udekoruj wierzch tapenady. Pastę podawaj z podpieczoną bagietką lub krakersami.

Szałowa pasta z ogórków kiszonych smakuje zarówno na imprezie, jak i rodzinnym śniadaniu. Z pieczonego czosnku wyczarujesz iście uniwersalne smarowidło.

Canva / zia_shusha
Canva / zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: