Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie
canva/ peredniankina

Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie

19 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówkę z kiszonej kapusty, papryki i koperku zrobisz w kilka chwil. Ma uniwersalny smak, doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. A wygląda niesamowicie apetycznie. Błyskawicznie zniknie z talerzy.


Surówka z kiszonej kapusty pasuje do niemal każdego dania obiadowego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki i koperku nie ma sobie równych. Do surówki warto dodać również posiekaną cebulę i oprószyć ją cukrem. Przyprawa zmiękcza warzywo i sprawia, że staje się ono delikatniejsze.

Do surówki z kiszonej kapusty wykorzystaj przetwory domowe. Jeśli w tym roku nie przygotowywałaś kiszonki na zimę, wybieraj w sklepie taką kapustę, która ma najkrótszy skład i nie zawiera octu. Nie kupuj również kapusty kwaszonej.

Surówka z kiszonej kapusty jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Będzie pasować do pieczonego, smażonego i duszonego mięsa. Doskonale harmonizuje też z pieczoną i smażoną rybą, a także z daniami wegetariańskimi.

Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z papryką i koperkiem

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • mała papryka czerwona
  • mała marchewka
  • koperek
  • pół cebuli czerwonej
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 2-3 łyżki oleju

Jak zrobić uniwersalną surówkę z kiszonki?

Kapustę odciśnij z wody, poszatkuj i przełóż do miski. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce, posiekaj cebulę i oprósz ją cukrem. Posiekaj koperek i pokrój w cienkie słupki paprykę.

Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj z olejem i dopraw do smaku solą i pieprzem . Surówkę koniecznie podaj z kotletami schabowymi lub smażoną rybą w panierce . Obiad zachwyci każdego.

surówka.jpg
canva/papkin
Znany kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę z groszkiem. Żadna inna się do niej nie umywa
Nie uwierzysz, dlaczego warto wlać ocet do rosołu. Korzyści są naprawdę ogromne
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy