Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa
Chlebek odświeżany możecie przygotować na śniadanie wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje. Chleb obtaczany w jajku i mleku, a następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go zjeść z żółtym serem, szynką, dżemem czy po prostu z kubkiem kakao.
Wiele produktów spożywczych możemy ponownie wykorzystać: warzywa surowe, gotowane, mięso z rosołu, ziemniaki. O ile czerstwą bułkę możemy wysuszyć i zetrzeć na tarce, tak czerstwy chleb zwykle ląduje w koszu. Mało kto wie, że można przygotować z niego chlebek odświeżany.
Chlebek odświeżany to gwarancja doskonałego smaku. Kromki chleba w jajku i mleku smażone na maśle klarowanym lub oleju są świetną opcją na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chlebek odświeżany możemy podać z serem żółtym, ketchupem lub oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Do chlebka odświeżanego możemy podać również ulubione warzywa, przygotować sałatkę. Możemy również zaserwować go na słodko. Zrezygnujmy tylko wtedy z doprawiania jajek solą i pieprzem. Chlebek odświeżany na słodko będzie smakował wyśmienicie z domową konfiturą.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie chlebka odświeżanego będące screenem z kanału Anna Jun40+na YouTube.
Chlebek odświeżany, czyli świetny sposób na czerstwe pieczywo
Składniki na 1 porcję:
-
2 kromki czerstwego pieczywa
-
1 łyżka mleka
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić śniadanie z czerstwego chleba? Chlebek odświeżany zrobisz w kilka chwil
Jajko wybij na głęboki talerz, dodaj mleko, szczyptę soli, pieprzu, dokładnie wymieszaj. Kromki czerstwego chleba obtocz dokładnie w przygotowanej mieszance.
Chleb smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Gotowy chleb odświeżany podaj z żółtym serem, ulubionym sosem lub posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Wiele produktów spożywczych wykorzystasz ponownie. Masz warzywa mrożone i świeże, które już długo leżą w lodówce? Ugotuj z nich zupę jarzynową . Jeśli zostało Ci mięso i warzywa z rosołu, koniecznie przygotuj domowy pasztet , będzie świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
-
Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz
Źródło: smaker