Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz
Kluski śląskie kojarzą się z tradycyjną kuchnią z południa kraju. Warto spróbować tego uniwersalnego dodatku w nowatorskim wydaniu. Kluski śląskie z batatów są wyśmienite jako przekąska lub dodatek do pełnego obiadu. Pomarańczowe kluski zachwycą każdego smakosza.
Kluski śląskie z batatów to prosty i szybki przepis. Dzięki intrygującej pomarańczowej barwie, będą świetną propozycją dla najmłodszych. Batatowe kluski śląskie zrobią furorę na Twoim stole.
Czego potrzebujesz by przyrządzić pyszne kluski śląskie
3 bataty
4 jajka
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki startego sera żółtego
sól do smaku
Kluski śląskie z batatów krok po kroku
Bataty na kluski śląskie gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw do przestudzenia. Następnie obierz ze skórki i zblenduj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Do batatów dodaj oba rodzaje mąki. Wbij jajka i dodaj ser. Na koniec dopraw do smaku solą. Z przygotowanej masy na kluski śląskie formuj niewielkie kuleczki z dziurką po środku.
Kluski śląskie wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj do wypłynięcia. Pozostaw na powierzchni wody jeszcze przez 3-4 minuty, po czym wyjmuj łyżką cedzakową. Gotowe kluski śląskie podawaj z roztopionym masłem lub z ulubionym sosem. To nie jedyny nasz przepis na kolorowe kluski śląskie. Wypróbuj rewolucyjne kluski z dodatkiem jabłka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku
Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę
Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością