Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 08.09.2022 18:18

Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz

Jak zrobić idealnie miękkie kluski śląskie? Najlepsze gospodynie mają swój patent. Kluczowe są proporcje
Canva / Kaboompics z Pexels

Kluski śląskie kojarzą się z tradycyjną kuchnią z południa kraju. Warto spróbować tego uniwersalnego dodatku w nowatorskim wydaniu. Kluski śląskie z batatów są wyśmienite jako przekąska lub dodatek do pełnego obiadu. Pomarańczowe kluski zachwycą każdego smakosza.

Kluski śląskie z batatów to prosty i szybki przepis. Dzięki intrygującej pomarańczowej barwie, będą świetną propozycją dla najmłodszych. Batatowe kluski śląskie zrobią furorę na Twoim stole.

Czego potrzebujesz by przyrządzić pyszne kluski śląskie

  • 3 bataty

  • 4 jajka

  • 4 łyżki maki ziemniaczanej

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 3-4 łyżki startego sera żółtego

  • sól do smaku

Kluski śląskie z batatów krok po kroku

Bataty na kluski śląskie gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw do przestudzenia. Następnie obierz ze skórki i zblenduj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Do batatów dodaj oba rodzaje mąki. Wbij jajka i dodaj ser. Na koniec dopraw do smaku solą. Z przygotowanej masy na kluski śląskie formuj niewielkie kuleczki z dziurką po środku.

Kluski śląskie wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj do wypłynięcia. Pozostaw na powierzchni wody jeszcze przez 3-4 minuty, po czym wyjmuj łyżką cedzakową. Gotowe kluski śląskie podawaj z roztopionym masłem lub z ulubionym sosem. To nie jedyny nasz przepis na kolorowe kluski śląskie. Wypróbuj rewolucyjne kluski z dodatkiem jabłka.

Canva / ildipapp
Canva / ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: