Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

Szukasz pomysłu na pyszny i tani obiad w letnim stylu? Ugotuj zupę z sezonowych warzyw z dodatkiem zasmażki, danie smakuje jak u babci. Do przygotowania zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw i kawałka mięsa z kością. Poznaj przepis na tanią zupę jarzynową z kurczakiem.
Zupa jarzynowa z zasmażką to smak dzieciństwa, smakuje, jak u babci. Zupa z warzyw sezonowych jest lekka, pożywna i bardzo aromatyczna. Do ugotowania zupy wykorzystaj groszek, fasolkę, kalarepę i inne warzywa, które również masz w lodówce.
Zupa z warzyw to doskonały pomysł na porządki w lodówce. Do zupy naprawdę możesz dodać wszystko, włącznie z kawałkiem kapusty, papryką, pomidorem. Dzięki temu danie będzie pyszne, a Ty nie wyrzucisz jedzenia, a więc nic się nie zmarnuje.
Przepis na tanią zupę jarzynową w letnim stylu
Składniki na 4-5 porcji:
udko z kurczaka
3 młode ziemniaki
puszka groszku zielonego
2 marchewki
kalarepa
garść fasolki szparagowej
biała część pora
cebula
korzeń i natka pietruszki
liść laurowy
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
czubata łyżka maki
3 łyżki masła
Jak zrobić zupę jarzynową w letnim stylu?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie zetrzyj na tarce korzeń pietruszki i kalarepę, pokrój w kostkę marchewki i posiekaj pora.
Szumowiny powybieraj łyżką, następnie do garnka włóż przygotowane warzywa. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, następnie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek i gotuj do miękkości.
Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i smaż, aż powstanie zasmażka. Gdy warzywa już będą miękkie, dodaj zasmażkę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Kalarepa jest tanim warzywem, które dostaniemy teraz na każdym targu i w każdym sklepie. Wykorzystaj więc sezon na pyszną i zdrową kalarepę i ugotuj zupę krem z kalarepy, a także usmaż lekkie placuszki, są smaczniejsze od tradycyjnych z ziemniaków.

Źródło zdjęcia: canva/ MarianVejcik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja pokazała przepis na puszysty biszkopt. 6 składników, zero udziwnień
Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki
Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu
Źródło: grazynagotuje.pl



































