Smakosze.pl
Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

canva/aprilante

Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

13 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na pyszny i tani obiad w letnim stylu? Ugotuj zupę z sezonowych warzyw z dodatkiem zasmażki, danie smakuje jak u babci. Do przygotowania zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw i kawałka mięsa z kością. Poznaj przepis na tanią zupę jarzynową z kurczakiem.

Zupa jarzynowa z zasmażką to smak dzieciństwa, smakuje, jak u babci. Zupa z warzyw sezonowych jest lekka, pożywna i bardzo aromatyczna. Do ugotowania zupy wykorzystaj groszek, fasolkę, kalarepę i inne warzywa, które również masz w lodówce.

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

CZYTAJ DALEJ

Zupa z warzyw to doskonały pomysł na porządki w lodówce. Do zupy naprawdę możesz dodać wszystko, włącznie z kawałkiem kapusty, papryką, pomidorem. Dzięki temu danie będzie pyszne, a Ty nie wyrzucisz jedzenia, a więc nic się nie zmarnuje.

Przepis na tanią zupę jarzynową w letnim stylu

Składniki na 4-5 porcji:

  • udko z kurczaka

  • 3 młode ziemniaki

  • puszka groszku zielonego

  • 2 marchewki

  • kalarepa

  • garść fasolki szparagowej

  • biała część pora

  • cebula

  • korzeń i natka pietruszki

  • liść laurowy

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz do smaku

  • czubata łyżka maki

  • 3 łyżki masła

Jak zrobić zupę jarzynową w letnim stylu?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie zetrzyj na tarce korzeń pietruszki i kalarepę, pokrój w kostkę marchewki i posiekaj pora.

Szumowiny powybieraj łyżką, następnie do garnka włóż przygotowane warzywa. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, następnie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek i gotuj do miękkości.

Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i smaż, aż powstanie zasmażka. Gdy warzywa już będą miękkie, dodaj zasmażkę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Kalarepa jest tanim warzywem, które dostaniemy teraz na każdym targu i w każdym sklepie. Wykorzystaj więc sezon na pyszną i zdrową kalarepę i ugotuj zupę krem z kalarepy, a także usmaż lekkie placuszki, są smaczniejsze od tradycyjnych z ziemniaków.

Zielony groszek do zupy jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/ MarianVejcik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynagotuje.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

krokiety z mięsem

Przepisy

Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia

Czytaj więcej >
Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >