Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.06.2022 12:20

Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze
canva/aprilante

Szukasz pomysłu na pyszny i tani obiad w letnim stylu? Ugotuj zupę z sezonowych warzyw z dodatkiem zasmażki, danie smakuje jak u babci. Do przygotowania zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw i kawałka mięsa z kością. Poznaj przepis na tanią zupę jarzynową z kurczakiem.

Zupa jarzynowa z zasmażką to smak dzieciństwa, smakuje, jak u babci. Zupa z warzyw sezonowych jest lekka, pożywna i bardzo aromatyczna. Do ugotowania zupy wykorzystaj groszek, fasolkę, kalarepę i inne warzywa, które również masz w lodówce.

Zupa z warzyw to doskonały pomysł na porządki w lodówce. Do zupy naprawdę możesz dodać wszystko, włącznie z kawałkiem kapusty, papryką, pomidorem. Dzięki temu danie będzie pyszne, a Ty nie wyrzucisz jedzenia, a więc nic się nie zmarnuje.

Przepis na tanią zupę jarzynową w letnim stylu

Składniki na 4-5 porcji:

  • udko z kurczaka

  • 3 młode ziemniaki

  • puszka groszku zielonego

  • 2 marchewki

  • kalarepa

  • garść fasolki szparagowej

  • biała część pora

  • cebula

  • korzeń i natka pietruszki

  • liść laurowy

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz do smaku

  • czubata łyżka maki

  • 3 łyżki masła

Jak zrobić zupę jarzynową w letnim stylu?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie zetrzyj na tarce korzeń pietruszki i kalarepę, pokrój w kostkę marchewki i posiekaj pora.

Szumowiny powybieraj łyżką, następnie do garnka włóż przygotowane warzywa. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, następnie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek i gotuj do miękkości.

Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i smaż, aż powstanie zasmażka. Gdy warzywa już będą miękkie, dodaj zasmażkę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Kalarepa jest tanim warzywem, które dostaniemy teraz na każdym targu i w każdym sklepie. Wykorzystaj więc sezon na pyszną i zdrową kalarepę i ugotuj zupę krem z kalarepy, a także usmaż lekkie placuszki, są smaczniejsze od tradycyjnych z ziemniaków.

Zielony groszek do zupy jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/ MarianVejcik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynagotuje.pl