Smakosze.pl Przepisy Ciasteczka "Orzeszki" jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu
canva/pixelshot

Ciasteczka "Orzeszki" jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu

19 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasteczka orzeszki są tradycyjnymi ciasteczkami, które na Boże Narodzenie przygotowywały nasze mamy i babcie. Delikatne ciastka z czekoladowo- orzechowym nadzieniem pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują rewelacyjnie.

Do przygotowania ciasteczek orzeszków potrzebujemy opiekacza do ciasteczek lub specjalnej formy, którą włożymy na patelnię. Jeśli pieczemy ciasta na patelni, formę musimy obrócić po około 2 minutach, dlatego urządzenie do wypiekania zdecydowanie ułatwia przygotowania ciastek w kształcie orzechów.

Upieczone ciasto na ciasteczka orzeszki jest kruche i bardzo delikatne. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe. Krem do ciasteczek przygotujemy z gorzkiej czekolady, sera mascarpone i masła orzechowego. Zamiast masła możemy dodać gotowy krem orzechowy do smarowania pieczywa. Gotowy krem przekładamy na ciasteczka przy pomocy rękawa cukierniczego.

Ciasteczka orzeszki przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, np. w dużym słoiku. Ciasta przechowywane w inny sposób szybko stwardnieją. Słodkie łupinki w kształcie orzechów włoskich muszą być miękkie i rozpływać się w ustach.

Ciasteczka z orzechowym kremem na Boże Narodzenie

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g miękkiego masła

  • czubata łyżka cukru pudru

  • 3 żółtka

  • łyżka śmietany 18%

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka zimnej wody

Składniki na krem orzechowy:

  • 120 g mascarpone

  • 2 łyżki mleka

  • łyżka masła orzechowego

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Ciastka orzeszki jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski. Dodaj masło, żółtka, cukier, śmietanę i wodę. Wszystkie składniki wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Rozgrzej maszynkę do orzeszków lub patelnię teflonową i połóż na niej formę. Z ciasta odrywaj małe kawałki i uformuj kulki. Każdą kulkę ciasta włóż w zagłębienie foremki. Ciastka smaż przez około 2 minuty, odstaw do wystudzenia.

Przygotuj krem: czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem, odstaw do przestygnięcia. Serek mascarpone wymieszaj z masłem orzechowym. Następnie dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj w zagłębienia ciasteczek, zlep. Ciasteczka orzeszki przełóż do szczelnego pojemnika, żeby nie stwardniały.

Na Boże Narodzenie przygotuj również miękkie pierniczki babci Tereski oraz kruche ciasteczka cynamonowe . Domowe wypieki smakują o wiele lepiej niż gotowe, kupne produkty.

ciastka orzeszki
canva/annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy