Smakosze.pl
pierniczki świąteczne

Canva / Dar1930

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

29 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Nie ma świąt bez pierniczków świątecznych. Charakterystyczne ciasteczka cieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Pierniczki z przepisu babci Tereski każdego roku radują wszystkich domowników. Teraz możesz przygotować je w swoim własnym domu.

Pierniczki świąteczne babci Tereski swój niezwykły smak zawdzięczają starannie dobranej mieszance przypraw. Nie bez znaczenia pozostaje też dodatek posiekanych drobno bakalii. Ciasteczka przygotowane wedle tego przepisu można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Trzymane w szczelnym metalowym pojemniku na długo zachowają swój aromat oraz świeżość.

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pierniczki świąteczne babci Tereski

Składniki:

  • 1/2 kg miodu

  • 250 g masła

  • 1/2 kg cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka mielonych goździków

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

  • sok i skórka z połowy cytryny

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

  • 1 szklanka posiekanych bakalii

Przepyszne pierniczki świąteczne krok po kroku

Do dużego garnka wlej miód do pierniczków świątecznych. Podgrzej go na niewielkiej mocy palnika, a następnie dodaj do niego cukier i masło. Mieszaj całość do momentu, aż składniki dobrze się połączą, ale nie doprowadź do zagotowania. Na koniec odstaw zawartość garnka do przestudzenia.

Do chłodnej masy na pierniczki świąteczne dodaj jajka, rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody sodę oraz przyprawy. Dołóż również sok i skórkę z połowy cytryny. Wymieszaj starannie całość.

Do zawartości garnka przesiej przez sito mąkę i zacznij wyrabiać ciasto na pierniczki świąteczne. Kiedy masa będzie jednolita i gładka, dodaj do niej posiekane bakalie razem ze skórką pomarańczową i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Po upływie tego czasu nieco ogrzej, a następnie rozwałkuj ciasto na pierniczki świąteczne. Za pomocą foremek lub szklanki wykrawaj z niego pojedyncze ciasteczka. Gotowe kształty układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe pierniczki świąteczne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka odstaw do przestudzenia, a następnie udekoruj według własnego uznania. Pierniczki możesz przechowywać do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Anna Lewandowska ma niezwykły sposób na świąteczne pierniczki. Ciasteczka z dodatkiem kakao zachwycają swoim smakiem.

Canva / Cseh Ioan / 500px

Canva / Cseh Ioan / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sos z kiszonych ogórków

Przepisy

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Czytaj więcej >
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Przepisy

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Czytaj więcej >
pietruszka

Przepisy

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Czytaj więcej >