Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych
Nie ma świąt bez pierniczków świątecznych. Charakterystyczne ciasteczka cieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Pierniczki z przepisu babci Tereski każdego roku radują wszystkich domowników. Teraz możesz przygotować je w swoim własnym domu.
Pierniczki świąteczne babci Tereski swój niezwykły smak zawdzięczają starannie dobranej mieszance przypraw. Nie bez znaczenia pozostaje też dodatek posiekanych drobno bakalii. Ciasteczka przygotowane wedle tego przepisu można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Trzymane w szczelnym metalowym pojemniku na długo zachowają swój aromat oraz świeżość.
Przepis na pierniczki świąteczne babci Tereski
Składniki:
1/2 kg miodu
250 g masła
1/2 kg cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
sok i skórka z połowy cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa
1 szklanka posiekanych bakalii
Przepyszne pierniczki świąteczne krok po kroku
Do dużego garnka wlej miód do pierniczków świątecznych. Podgrzej go na niewielkiej mocy palnika, a następnie dodaj do niego cukier i masło. Mieszaj całość do momentu, aż składniki dobrze się połączą, ale nie doprowadź do zagotowania. Na koniec odstaw zawartość garnka do przestudzenia.
Do chłodnej masy na pierniczki świąteczne dodaj jajka, rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody sodę oraz przyprawy. Dołóż również sok i skórkę z połowy cytryny. Wymieszaj starannie całość.
Do zawartości garnka przesiej przez sito mąkę i zacznij wyrabiać ciasto na pierniczki świąteczne. Kiedy masa będzie jednolita i gładka, dodaj do niej posiekane bakalie razem ze skórką pomarańczową i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu nieco ogrzej, a następnie rozwałkuj ciasto na pierniczki świąteczne. Za pomocą foremek lub szklanki wykrawaj z niego pojedyncze ciasteczka. Gotowe kształty układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe pierniczki świąteczne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka odstaw do przestudzenia, a następnie udekoruj według własnego uznania. Pierniczki możesz przechowywać do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Anna Lewandowska ma niezwykły sposób na świąteczne pierniczki. Ciasteczka z dodatkiem kakao zachwycają swoim smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte
Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama