krówki
pixabay.com

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Kruche, maślane ciasteczka z soczystymi jabłkami i słodkimi krówkami genialne do kawy i na podwieczorek dla dzieci. Szybkie do upieczenia i równie szybko znikają z blachy. Lepiej od razu zrobić podwójną albo nawet potrójną porcję!

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Kruche, maślane ciasteczka z soczystymi jabłkami i słodkimi krówkami genialne do kawy i na podwieczorek dla dzieci. Szybkie do upieczenia i równie szybko znikają z blachy. Lepiej od razu zrobić ich podwójną albo nawet potrójną porcję!

Cukierki krówki

Krówka to popularny polski cukierek wytwarzany z gotowanego mleka, masła i cukru. Zastygniętą masą kroi się na części i zawija w papierki. Świeże krówki są bardziej delikatne i ciągnące się, im starsze tym twardsze, co spowodowane jest krystalizacją cukru. Nazwę „krówka” zawdzięczają papierkom z wizerunkiem krowy, w które były pakowane pierwsze krówki produkowane w fabryce słodyczy w Poznaniu. Jej właścicielem był Feliks Pomorski, fabryka działała w latach 20. XX wieku. W czasie wojny i zaraz po niej Feliks Pomorski produkcję krówek przeniósł do podwarszawskiego Milanówka. Obecnie w Polsce mamy wielu producentów cukierków - krówek, przygotowuje się według różnych przepisów, dostępne są też w wielu wariantach smakowych. Niektóre regionalne receptury na krówki zostały wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych.

Pochodną krówek jest przygotowywana na ich bazie masa kajmakowa, popularnie używana do produkcji ciast i deserów. Kajmak to główny składnik mazurków zdobiących wielkanocne stoły.

Krówki są mocno słodkie, można je zajadać osobno, jako pyszne cukierki lub wykorzystać do upieczenia wyśmienitych ciasteczek z cynamonem i jabłkami.

Ciastka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka to idealna przekąska na mały głód albo gdy szybko chcemy przyrządzić coś smacznego na deser. Pysznie smakują z ciepłym mlekiem, herbatą, kawą lub kakao. Te z cukierkami-krówkami i polskimi jabłkami pobudzają apetyt już samym zapachem. Cynamon i pieczone jabłka przywodzą na myśl gorącą szarlotkę, ciasteczka są jednak dużo szybsze i łatwiejsze do przygotowania niż ciasto, nie wymagają również wielu składników.

Jabłko do przygotowania ciasteczek powinno być z gatunku tych twardszych i bardziej kwaśnych. Do wypieków dobrze sprawdza się np. Reneta.

Składniki na około 15 ciasteczek:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • Pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 6 krówek pokrojonych w małe kawałki
  • Pół drobno pokrojonego i obranego jabłka.

Pokrojone w kostkę jabłko mieszamy z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Masło i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko oraz mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, mieszamy z krówkami i jabłkami. Na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formujemy ciasteczka, pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

Owsiane ciastka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z jabłkami i krówkami możemy przygotować też w zdrowszej wersji, gdzie mąkę pszenną zastępujemy, w proporcji pół na pół, płatkami owsianymi i mąką żytnią.

Jabłko można też podać nie w kawałkach a starte na tarce, wtedy jednak trzeba je odcisnąć z nadmiaru soku.

Muffinki z jabłkami i krówkami

Innym pysznym pomysłem na wykorzystanie połączenia krówek z jabłkami mogą być puszyste, wilgotne muffinki. Świetne nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Jak je przygotować?

Składniki na około 20 muffinek:

  • 1 obrane i pokrojone jabłko
  • 100 g drobno pokrojonych krówek
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżki oleju.

Domową produkcję muffinek zaczynamy od osobnego wymieszania składników suchych i mokrych. W jednej miseczce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon, w drugiej jajko, jogurt, cukier i olej. Kolejno suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy jabłka i pokrojone cukierki, masę umieszczamy w formie na muffiny. Tak przygotowane babeczki pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.

Muffinki cynamonowo-krówkowo-jabłkowe możemy podać z kruszonką lub polewą kajmakową.

Inspiracja: blog kwestiasmaku i małacukierenka.pl

Następny artykuł