Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasteczka z jabłkami i krówkami
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

krówki
pixabay.com

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Kruche, maślane ciasteczka z soczystymi jabłkami i słodkimi krówkami genialne do kawy i na podwieczorek dla dzieci. Szybkie do upieczenia i równie szybko znikają z blachy. Lepiej od razu zrobić ich podwójną albo nawet potrójną porcję!

Cukierki krówki

Krówka to popularny polski cukierek wytwarzany z gotowanego mleka, masła  i cukru. Zastygniętą masą kroi się na części i zawija w papierki. Świeże krówki są bardziej delikatne i ciągnące się, im starsze tym twardsze, co spowodowane jest krystalizacją cukru. Nazwę „krówka” zawdzięczają papierkom z wizerunkiem krowy, w które były pakowane pierwsze krówki produkowane w fabryce słodyczy w Poznaniu. Jej właścicielem był Feliks Pomorski, fabryka działała w latach 20. XX wieku. W czasie wojny i zaraz po niej Feliks Pomorski produkcję krówek przeniósł do podwarszawskiego Milanówka. Obecnie w Polsce mamy wielu producentów cukierków - krówek, przygotowuje się według różnych przepisów, dostępne są też w wielu wariantach smakowych. Niektóre regionalne receptury na krówki zostały wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych.

Pochodną krówek jest przygotowywana na ich bazie masa kajmakowa, popularnie używana do produkcji ciast i deserów. Kajmak to główny składnik mazurków zdobiących wielkanocne stoły.

Krówki są mocno słodkie, można je zajadać osobno, jako pyszne cukierki lub wykorzystać do upieczenia wyśmienitych ciasteczek z cynamonem i jabłkami.

Ciastka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka to idealna przekąska na mały głód albo gdy szybko chcemy przyrządzić coś smacznego na deser. Pysznie smakują z ciepłym mlekiem, herbatą, kawą lub kakao. Te z cukierkami-krówkami i polskimi jabłkami pobudzają apetyt już samym zapachem. Cynamon i pieczone jabłka przywodzą na myśl gorącą szarlotkę, ciasteczka są jednak dużo szybsze i łatwiejsze do przygotowania niż ciasto, nie wymagają również wielu składników.

Jabłko do przygotowania ciasteczek powinno być z gatunku tych twardszych i bardziej kwaśnych. Do wypieków dobrze sprawdza się np. Reneta.

Składniki na około 15 ciasteczek:

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • Pół łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

  • Pół łyżeczki cynamonu

  • Pół szklanki cukru pudru

  • 6 krówek pokrojonych w małe kawałki

  • Pół drobno pokrojonego i obranego jabłka.

Pokrojone w kostkę jabłko mieszamy z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Masło i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko oraz mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, mieszamy z krówkami i jabłkami. Na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formujemy ciasteczka, pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

Owsiane ciastka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z jabłkami i krówkami możemy przygotować też w zdrowszej wersji, gdzie mąkę pszenną zastępujemy, w proporcji pół na pół, płatkami owsianymi i mąką żytnią.

Jabłko można też podać nie w kawałkach a starte na tarce, wtedy jednak trzeba je odcisnąć z nadmiaru soku. 

Tagi: