Babcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija sieć
Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Babcia Henia doskonale wie, że klasyczne wypieki nie zawsze sie udają, więc warto mieć przygotowany "plan b." Budyniowiec z jej przepisu jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a smak sprawia, że wszyscy nie mogą przestać go jeść.
Ciasto bez pieczenia babci Heni - pyszny budyniowec, który na YouTube bije rekordy popularności
Budyniowiec ma trzy ogromne plusy, które sprawiają, że warto przygotowywać go na każdą możliwą okazję. Po pierwsze składniki są bardzo popularne i tanie, więc nawet jeśli nie masz ich w swojej szafce, bez problemu znajdziesz je w niskiej cenie w pobliskim sklepie.
Po drugie czas potrzebny do jego przygotowania jest zaskakująco niski. Dzięki temu nie będziesz musiał spędzać wielu godzin w kuchni piekąc czy mieszając składniki.
Po trzecie, prostota budyniowca pozwala sporządzić go praktycznie każdemu, nawet dzieciom. Ciasto to idealnie nadaje się dla najmłodszych, aby twoje pociechy mogły z satysfakcją sporządzić swój pierwszy słodycz.
Ilość wyświetleń wideo, na którym babcia Henia gotuje swoje ciasto, dobija powoli do 1 miliona, więc tak duże zainteresowanie z pewnością musi być wyznacznikiem doskonałej jakości przepisu. Powyższy screen pochodzi z kanału Henia Foks na YouTube
Przepis na banalnie prosty i smaczny budyniowiec
Składniki:
biszkopty
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
kostka masła
szklanka cukru
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Zacznij od odlania z litra mleka jednej szklanki. Resztę płynu wlej do garnka i postaw go na palnik włączony na średni ogień. W między czasie do szklanki mleka wsyp budynie i dokładnie je wymieszaj.
Masło w temperaturze pokojowej dodaj do grzejącego się mleka. Mieszaj zawartość garnka co chwilę, aby nic się nie przypaliło. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj do garnka szklankę mleka z budyniem.
Teraz należy całość energicznie mieszać do momentu, gdy masa mocno zgęstnieje. W formie wysmarowanej masłem połóż na dnie biszkopty i zalej je gorącą masą. Odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ubij śmietanę z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną oraz cukrem pudrem. Kiedy ubijesz śmietanę na sztywna pianę, wylej ją na wierzch budyniu. Możesz przyozdobić ciasto tartą czekoladą lub innymi dodatkami. Smacznego.
Źródło: youtube.com/Henia Foks