Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością

youtube / kanał: Smakowite dania / kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Najprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanie

30 Listopada 2020

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia idealnie sprawdzi się na podwieczorek - nie wymaga bowiem zbyt dużej pracy ani czasu. Poniższy przepis pozwala utworzyć ciasto delikatne, rozpływające się w ustach i wyjątkowo pyszne. Budyniowy deser ze spodem z herbatników wyg

Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się. 

Ciasto bez pieczenia - idealne na podwieczorek

Ciasto bez pieczenia w tym wydaniu może przyprawić o przyspieszoną akcję serca. Niecodzienny smakołyk z pewnością wprawi w zachwyt wszystkich wielbicieli łakoci, którzy lubują się w smakowaniu nowych potraw

Połączenie budyniu i serka mascarpone daje niezwykle kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Przepis ten jest tak stworzony, aby wszystkie lub większość potrzebnych produktów mieć już w spiżarni - istnieje więc spora szansa, że nie będziesz musiał wychodzić nawet do sklepu.

Kontrastu nadają herbatniki, którymi wyłożony jest spód deseru. Delikatnie chrupiące zapewniają wystarczający opór zębom, aby czuć ogromną satysfakcję z jedzenia. Inny świetny przepis na ciasto bez pieczenia zaprezentowaliśmy w tym artykule.

Poniższa receptura jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Jeśli jednak obawiasz się, że coś ci się nie uda - kieruj się poniższymi radami, a wszystko będzie świetnie smakować i wyglądać. 

Przepis na ciasto z budyniem

Składniki: 

  • 310 g herbatników

  • 310 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60 g

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 7 łyżek cukru

  • 200 g masła 

  • 400 ml zimnej śmietany kremówki

  • 275 g mascarpone

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny

  • 30 g czekolady mlecznej

  • 30 g czekolady gorzkiej

Zacznij od przygotowania budyniu. Wymieszaj go w 400 ml mleka oraz z 3 łyżkami cukru. Odstaw do wystudzenia. Masło ubij na puszysty krem. Dodawaj je do budyniu ciągle, miksując po jednej łyżce tak, aby masa mogła się połączyć. Dodaj do masy esencję waniliową. 

Wyłóż blachę herbatnikami. Na nie połóż cały wcześniej przygotowany krem. Na tę warstwę połóż kolejne herbatniki i schowaj blachę do lodówki na 30 minut. W czasie schładzania przygotuj kolejny krem.

Ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu składników wlej do kremu żelatynę i dokładnie zamieszaj. Wyłóż kremem wierzch ciasta, a na jego powierzchnie rozsyp starte czekolady. Smacznego.

Zdjęcie ciasta pochodzi z kanału Smakowite Dania, gdzie znajdziecie doskonały przepis na bananowe ciasto bez pieczenia.

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >