Najprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanie
Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się.
Ciasto bez pieczenia - idealne na podwieczorek
Ciasto bez pieczenia w tym wydaniu może przyprawić o przyspieszoną akcję serca. Niecodzienny smakołyk z pewnością wprawi w zachwyt wszystkich wielbicieli łakoci, którzy lubują się w smakowaniu nowych potraw.
Połączenie budyniu i serka mascarpone daje niezwykle kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Przepis ten jest tak stworzony, aby wszystkie lub większość potrzebnych produktów mieć już w spiżarni - istnieje więc spora szansa, że nie będziesz musiał wychodzić nawet do sklepu.
Kontrastu nadają herbatniki, którymi wyłożony jest spód deseru. Delikatnie chrupiące zapewniają wystarczający opór zębom, aby czuć ogromną satysfakcję z jedzenia. Inny świetny przepis na ciasto bez pieczenia zaprezentowaliśmy w tym artykule.
Poniższa receptura jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Jeśli jednak obawiasz się, że coś ci się nie uda - kieruj się poniższymi radami, a wszystko będzie świetnie smakować i wyglądać.
Przepis na ciasto z budyniem
Składniki:
310 g herbatników
310 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego 60 g
1 łyżeczka esencji waniliowej
7 łyżek cukru
200 g masła
400 ml zimnej śmietany kremówki
275 g mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
30 g czekolady mlecznej
30 g czekolady gorzkiej
Zacznij od przygotowania budyniu. Wymieszaj go w 400 ml mleka oraz z 3 łyżkami cukru. Odstaw do wystudzenia. Masło ubij na puszysty krem. Dodawaj je do budyniu ciągle, miksując po jednej łyżce tak, aby masa mogła się połączyć. Dodaj do masy esencję waniliową.
Wyłóż blachę herbatnikami. Na nie połóż cały wcześniej przygotowany krem. Na tę warstwę połóż kolejne herbatniki i schowaj blachę do lodówki na 30 minut. W czasie schładzania przygotuj kolejny krem.
Ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu składników wlej do kremu żelatynę i dokładnie zamieszaj. Wyłóż kremem wierzch ciasta, a na jego powierzchnie rozsyp starte czekolady. Smacznego.
Zdjęcie ciasta pochodzi z kanału Smakowite Dania, gdzie znajdziecie doskonały przepis na bananowe ciasto bez pieczenia.
Źródło: kuron.com.pl