Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto kapitańskie - wyjątkowy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.12.2021 01:00

Ciasto kapitańskie - wyjątkowy przepis

Ciasto kapitańskie
canva/Victority

Ciasto kapitańskie jest doskonałym ciastem do kawy. Ciemny spód nasączony kawą, krem ajerkoniakowy, bita śmietana, kakao i biszkopty tworzą razem doskonały, słodki deser na każdą okazję. Poznaj przepis na ciasto kapitańskie.

Ciasto kapitańskie, moim zdaniem, jest smaczniejszą wersją tradycyjnego tiramisu. Kakaowy blat skropiony aromatyczną kawą i przełożony kremem ajerkoniakowym smakuje obłędnie i za każdym razem cała blacha znika w błyskawicznym tempie. Ciasto po przygotowaniu wstaw do lodówki na całą noc, aby stężało i nabrało odpowiedniej konsystencji.

Gęsty, budyniowy krem ajerkoniakowy w połączeniu z bitą śmietaną, esencjonalnym kakao, kawą i ciemnym spodem pomysł na proste, ale genialne ciasto. Pamiętaj, aby śmietana była bardzo mocno schłodzona przed ubijaniem, ciepła zważy się lub rozwarstwi. Masło do kremu musi mieć temperaturę pokojową, ale również nie może być za ciepłe.

Szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia? Koniecznie przygotuj ciasto z powidłami śliwkowymi, masą krówkową i migdałami.

Przepis na ciasto kapitańskie

Składniki na ciasto kakaowe (blacha 24 x 35 cm):

  • szklanka mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 3 jajka

  • 150 g cukru do wypieków

  • po 5 łyżek wody i oleju

Składniki na krem ajerkoniakowy:

  • 600 ml mleka

  • 200 g cukru

  • kostka masła

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • 150 ml ajerkoniaku

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany 36%

  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • biszkopty

  • kakao

  • szklanka zimnej, mocnej kawy

Jak przygotować ciasto kapitańskie?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do miski wsyp cukier i ucieraj go z jajkami, aż powstanie jednolita masa. Dodaj kakao, przesianą mąkę, wodę i olej i miksuj do powstania ciasta.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj margaryną lub masłem i przelej ciasto. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 30 minut, następnie całkowicie ostudź.

Przygotuj krem ajerkoniakowy: w garnku zagotuj 300 ml mleka z połową cukru. Resztę cukru utrzyj z żółtkami, dodaj resztę mleka, mąki i miksuj na wysokich obrotach, żeby nie powstały grudki. Masę wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do przestygnięcia.

Masło utrzyj z ajerkoniakiem i stopniowo dodawaj budyń. Przygotuj masę śmietanową: śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder i chwilę miksuj na wysokich obrotach.

Kawa, kakao i biszkopty do ciasta

Ostudzony biszkopt nasącz 4 łyżkami zimnej kawy, wyłóż większą część kremu ajerkoniakowego. Następnie wyłóż biszkopty, skrop je kawą, resztę kremu ajerkoniakowego i przykryj go kremem z ubitej śmietany. Całe ciasto oprósz kakao i wstaw do lodówki na całą noc, aby stężało.