Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej
canva/gbh007; FB/ Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach.

Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić?

Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.

Przepis na ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 300 g maki pszennej

  • 150 ml wrzątku

  • 18-20 ml oleju rzepakowego

Jak zrobić ciasto na pierogi? Katarzyna Bosacka zdradziła przepis

Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę lub czysty blat, formując niewysoki kopczyk. Ostrożnie łączymy ją z wrzątkiem, zbierając sypki produkt do środka. Najlepiej zrobić to przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki. Na koniec wlewamy olej i energicznie wyrabiamy ciasto na pierogi.

Gdy skończymy, tworzymy z niego kulę i odstawiamy na kilka minut, uprzednio je przykrywając. Kolejnymi krokami są rozwałkowanie masy, wycięcie z niej kół, wypełnienie ich wybranym farszem i sklejenie pierogów. Gotowane około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wyroby będą doskonałe.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na farsz do ciasta na pierogi. Spróbujecie bogatej wersji ruskiego nadzienia z musztardą i ogórkami kiszonymi. Być może też skusicie się na pyszne połączenie szpinaku i twarogu.

Ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej jest niezawodny
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps