Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 16:13

Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne

ciasto na pierogi
Canva / Oksana Shyriaieva

Idealnie wyrobione ciasto na pierogi charakteryzuje się nie tylko miękkością ale też elastycznością. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było delikatne, a praca z nim okazała się czystą przyjemnością, dodaj do niego trochę mleka. Pierogi ulepione z tak przygotowanego ciasta będą rozpływać się w ustach.

Sekretem udanych pierogów jest cienko rozwałkowane ciasto, hojnie wypełnione pysznym farszem. Odpowiednią konsystencję takiego ciasta zapewni odrobina nabiału dodana podczas wyrabiania ciasta. Na 4-5 szklanek mąki wystarczy zaledwie pół szklanki mleka.

Przepis na delikatne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 4-5- szklanek mąki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 szczypty soli

  • 2 łyżki masła

Jak zagnieść idealne ciasto na pierogi

W czajniku nastaw wodę. W osobny garnuszku zacznij podgrzewać mleko, nie doprowadź do zagotowania. Do sporej miski przesiej mąkę do ciasta na pierogi.

Mąkę wymieszaj z solą. Następnie dodaj ostrożnie gorącą wodę oraz mleko. Dołóż 2 łyżki miękkiego masła. Zacznij mieszać ciasto na pierogi za pomoc drewnianej łyżki.

Po wstępnym przygotowaniu ciasta na pierogi, przełóż je na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawiń w folię lub przełóż do miski i zostaw pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie ciasto możesz rozwałkować i zacząć lepić pierogi z ulubionym farszem. Wypróbuj ten rewelacyjny przepis na pierogi na słodko. Farsz z wędzonego twarogu nie ma sobie równych.

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: