Ciasto wuzetka - tradycyjny przepis
Ciasto wuzetka to pyszne, czekoladowe ciasto przełożone puszystym kremem śmietanowym i polane polewą czekoladową. Delikatny krem genialnie łączy się z wyraźnymi, kakaowymi blatami tworząc jeden z lepszych deserów do kawy i na większe uroczystości. Poznaj tradycyjny przepis na ciasto wuzetka.
Wuzetka jest ciastkiem, które kupisz w każdej cukierni, możesz jednak przygotować je samodzielnie i cieszyć się doskonale wypieczonymi blatami i jeszcze lepszym smakiem. WZ to ciastko, które wprost rozpływa się w ustach, przygotuj je na weekend lub spotkanie z przyjaciółmi, a wszyscy będą zachwyceni.
Ciasto kakaowe jest bardzo wyraźne w smaku, wilgotne i dobrze wyrośnięte. Pamiętaj, aby nie nastawiać piekarnika na termoobieg, ponieważ wysuszysz blaty i nie będą już tak smaczne. Bitą śmietanę zawsze ubijaj z mocno schłodzonej, tłustej śmietany, najlepiej 36%. Kwaśna lub ciepła śmietana skiśnie lub zważy się podczas ubijania.
Ciasto czekoladowe smakuje równie dobrze, kiedy połączysz je z masą serową. Tu poznasz przepis na marmurkowe ciasto czekoladowe z serem, idealne do kawy i rozgrzewającej, zimowej herbaty.
Tradycyjny przepis na ciasto wuzetka
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 35 x 24 cm):
500 g mąki pszennej
250 g cukru
90 g kakao
400 ml zimnej kawy
400 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
100 ml oleju roślinnego
Składniki na krem:
500 g sera twarogowego w wiaderku
200 g cukru pudru
500 ml śmietany 36%
4 łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 36%
50 g masła
Jak przygotować ciasto wuzetkę z tradycyjnego przepisu?
Zaparz mocną kawę i odstaw do całkowitego ostudzenia, do większej miski wbij jajka, olej, maślankę, zimną kawę i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj cukier, następnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystkie składniki miksuj, aż dobrze się połączą.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną, wlej pół ciasta i piecz 20-25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku z opcją grzania góra-dół.
Upieczone ciasto wyjmij, odstaw, żeby przestygło i upiecz drugi blat z reszty masy. Przygotuj krem: żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. Ser zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą masę.
Namoczoną żelatynę podgrzewaj przez chwilę, stale mieszając, aby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Do żelatyny włóż łyżkę kremu, wymieszaj i połącz z całą masą serową.
Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową. Spód ciasta wyłóż kremem, przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną, dokładnie mieszaj, aż powstanie gęsta polewa i odstaw, aby ostygła. Chłodną polewą polej ciasto i ponownie wstaw do lodówki, żeby polewa dobrze stężała.