Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji
Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser dla dużych i dla małych. Ciemny biszkopt z kakao przełożony kremem z budyniu i masy kajmakowej z dodatkiem prażonego słonecznika to fenomenalne połączenie smaków. Poznaj przepis na ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji.
Ciasto z prażonym słonecznikiem i masą kajkamową to pyszne i proste ciasto, które lubię piec, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy za oknem coraz mniej słońca i coraz więcej chmur. Ciasto to totalna eksplozja smaków i wystrzał endorfin- połączenie ciemnego biszkoptu z bardzo słodkim kremem i prażonym słonecznikiem wprowadza wszystkich w doskonały humor.
Pamiętaj, że biszkopt musi studzić się po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, dopiero po 20-30 minutach wyjmij blachę na blat i całkowicie ostudź. Zbyt gwałtowana zmiana temperatury sprawi, że delikatny biszkopt opadnie lub popęka.
Do masy z budyniu i kajmaku nie dodawaj już cukru- krem jest wystarczająco słodki, nie może być mdły. Wykorzystaj również budynie bez dodatku cukru. Do kremu dodaj część prażonych pestek słonecznika, resztę zostaw do dekoracji.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, zimowe ciasto- tu poznasz przepis na tort makowy od siostry Anastazji, rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24x28 cm):
208 g mąki tortowej do biszkoptu
200 g cukru drobnego
5 jajek M
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka octu winnego
3 duże łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę krówkową:
500 g masy kajmakowej
500 ml mleka
kostka masła
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
200 g słonecznika
Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji?
Zrób biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy składniki dobrze się połączą, wlej ocet i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie ostudź.
Zrób krem z masy krówkowej: 300 ml mleka zagotuj, w 200 ml rozpuść budynie waniliowe, następnie wlej do mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty budyń, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie włóż zamkniętą puszę kajmaku do wody i podgotuj, żeby masa krówkowa była płynna, słonecznik praż na suchej patelni, aż się zarumieni. Zimny budyń utrzyj z masłem, następnie dodaj 3/4 masy kajmakowej i 1/4 uprażonego słonecznika, wymieszaj.
Źródła zdjęcia: canva/-lvinst- Biszkopt przekrój wzdłuż, na spód wyłóż krem z budyniu i masy kajmakowej, przykryj drugim blatem. Górę wysmaruj resztą masy kajmakowej i oprósz słonecznikiem. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.