Przepis na tort makowy siostry Anastazji
Szukasz pomysłu na tort w zimowym wydaniu? Przygotuj obłędny tort makowy przepisu siostry Anastazji. Tort przełożony i dekorowany jest wyraźnym w smaku kremem kawowym, który doskonale łączy się z makowymi blatami. Poznaj przepis na tort makowy siostry Anastazji.
Siostra Anastazja słynie z doskonałych przepisów, w tym wypieków. Tort makowy jej przepisu ma delikatne blaty makowe z nutą kawy, kakao i spirytusu, który nadaje bardziej wyraźnego smaku. Maślana masa kawowa jest wyraźna, gęsta i doskonale sprawdzi się zarówno do przełożenia ciasta, jak i dekoracji.
Do ciasta wykorzystaj masę makową lub samodzielnie zmiel mak. Przed dwukrotnym zmieleniem maku, zalej go wrzącym mlekiem i odstaw na 4 godziny, aby był bardziej miękki i pulchny. Gotowe blaty makowe są delikatne, smaczne i doskonale nadają się do przełożenia tortu.
Z maku przygotujesz również świąteczny, tradycyjny makowiec, pyszne drożdżówki oraz kutię, czyli tradycyjną, wigilijną potrawę z makaronu, miodu i bakalii.
Przepis na tort makowy siostry Anastazji
Składniki na ciasto makowe (tortownica o średnicy 23 cm):
250 g cukru
250 g maku zmielonego lub masy makowej
2 łyżki mąki pszennej
5 jajek
łyżka kawy mielonej
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kawową do przełożenia tortu:
4 jajka
3 łyżki mielonej kawy
2 kostki masła
8 łyżek cukru
kieliszek spirytusu
Jak przygotować tort makowy siostry Anastazji?
Zacznij od upieczenia ciasta makowego. Białko oddziel od żółtek, białka ubij z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku, stale mieszając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kawę i kakao i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Masę makową wlej do tortownicy i piecz 35 minut z opcją grzania góra-dół.
Po upieczeniu ostudź ciasto i przekrój , aby powstały dwa blaty. Przygotuj masę kawową: zaparz kawę w 1/3 szklanki wrzątku, odstaw do całkowitego ostudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, jajka dokładnie wymieszaj z cukrem, następnie przełóż je do masła, dodaj kawę, spirytus i ponownie mieszaj do uzyskania jednolitego kremu.
Spód ciasta wysmaruj większą częścią kremu, przykryj drugim blatem i ponownie wysmaruj kremem. Kremem kawowym możesz również udekorować boki. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, aby kremy stężały i dobrze połączyły się z makowymi blatami.
Smacznego.