Smak dzieciństwa: ciepłe lody
Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!
Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!
Ciepłe lody - przepis
Składniki:
3 duże białka
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć
1/4 szklanki wody
12 wafelków do lodów
Sposób wykonania:
Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.
W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody; umieść nad nim miskę z białkami. Nad parującą wodą umieszczamy miskę i ubijamy białka przez 10-12 minut, aż uzyskamy konsystencję białej chmurki.
Teraz czas na rękaw cukierniczy - może być własnoręcznie przygotowany. Wkładamy do niego masę, a następnie wyciskamy do wafelka. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
Masa czekoladowa - jak ją zrobić
Składniki:
240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Czekoladę oraz olej umieść nad parującą miską, podobnie jak było w przypadku ubijania masy i rozpuść. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.
Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.
Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
źródło: Moje Wypieki