

13 Lutego 2021
Smak dzieciństwa: ciepłe lody
Pamiętacie ciepłe to dla wielu z nas wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Chociaż dziś trudno nam w to uwierzyć ten słodki przysmak należał do naszych ulubionych deserów. Stęskniliście się za smakiem ciepłych lodów? Mamy dobrą wiadomość, można je zrobić w domu!
Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!
Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!
Ciepłe lody - przepis
Składniki:
- 3 duże białka
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć
- 1/4 szklanki wody
- 12 wafelków do lodów
Sposób wykonania:
Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.
W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody; umieść nad nim miskę z białkami. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, ubijaj w misce białka z cukrem, przez równe 12 minut. Na koniec wmiksuj w masę dowolny ekstrakt np. z wanilii.
Przygotuj rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełóż do niego pianę i wyciśnij spiralnie do wafelków. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
Masa czekoladowa - jak ją zrobić
Składniki:
- 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Czekoladę i olej umieść w kąpieli wodnej i roztop. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.
Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.
Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Szukasz inspiracji kulinarnych? Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis Justyny Żyły na nietypowe naleśniki i nową, zaskakującą odsłonę jajecznicy!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Moje Wypieki
Następny artykuł