cieple lody
wikimedia/ licencja CC 3.0 / SpiderMum

Smak dzieciństwa: ciepłe lody

Pamiętacie ciepłe to dla wielu z nas wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Chociaż dziś trudno nam w to uwierzyć ten słodki przysmak należał do naszych ulubionych deserów. Stęskniliście się za smakiem ciepłych lodów? Mamy dobrą wiadomość, można je zrobić w domu!

Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!

Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!

Ciepłe lody - przepis

Składniki:

  • 3 duże białka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć
  • 1/4 szklanki wody
  • 12 wafelków do lodów

Sposób wykonania:

Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.

Wspaniałe zalety wody rodzynkowejWspaniałe zalety wody rodzynkowejCzytaj dalej

W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody; umieść nad nim miskę z białkami. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, ubijaj w misce białka z cukrem, przez równe 12 minut. Na koniec wmiksuj w masę dowolny ekstrakt np. z wanilii.

Przygotuj rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełóż do niego pianę i wyciśnij spiralnie do wafelków. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.

Masa czekoladowa - jak ją zrobić

Składniki:

  • 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Czekoladę i olej umieść w kąpieli wodnej i roztop. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.

Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.

Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Szukasz inspiracji kulinarnych? Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis Justyny Żyły na nietypowe naleśniki i nową, zaskakującą odsłonę jajecznicy!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Moje Wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł