Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smak dzieciństwa: ciepłe lody
Monika Dec
Monika Dec 13.02.2021 01:00

Smak dzieciństwa: ciepłe lody

cieple lody
wikimedia/ licencja CC 3.0 / SpiderMum

Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!

Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!

Ciepłe lody - przepis

Składniki:

  • 3 duże białka

  • 1 i 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć

  • 1/4 szklanki wody

  • 12 wafelków do lodów

Sposób wykonania:

Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.

W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody;  umieść nad nim miskę z białkami. Nad parującą wodą umieszczamy miskę i ubijamy białka przez 10-12 minut, aż uzyskamy konsystencję białej chmurki. 

Teraz czas na rękaw cukierniczy - może być własnoręcznie przygotowany. Wkładamy do niego masę, a następnie wyciskamy do wafelka. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.

Masa czekoladowa - jak ją zrobić

Składniki:

  • 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Czekoladę oraz olej umieść nad parującą miską, podobnie jak było w przypadku ubijania masy i rozpuść. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.

Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.

Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Moje Wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis