Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór? Znamy odpowiedź
Pasztet jest jednym ze smaczniejszych dodatków do świeżego pieczywa. Mięsny specjał jednak nie zawsze wychodzi tak smaczny, jak byśmy chcieli. Okazuje się, że dodanie do niego ubitego białka jaja jest w stanie rozwiązać problem suchej masy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić, by uzyskać odpowiednią konsystencję wyrobu.
Dobrego pasztetu nie odmówi sobie żaden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób można przygotować w przeróżnych wariantach. Niezależnie od wybranego przez nas smaku, pasztet musi jednak wyjść wilgotny. Suchy wyrób będzie się kruszył, więc jego zjedzenie nastręczy problemów. A wystarczą proste dodatki, by tego uniknąć.
Dodajcie do pasztetu jajka
Jaja często trafiają do pasztetu w całości, by spoić masę. Nie jest to błąd. Jednak jeśli oddzielimy żółtko od białka, a białko ubijemy przed dodaniem, pasztet wyjdzie nam delikatnie wilgotny i soczysty.
Prosta z pozoru zmiana, a potrafi wpłynąć na uzyskany efekt w znaczny sposób. Pamiętajcie, że aby patent zadziałał, konieczne jest ubicie sztywnej piany z białka. Nie zapomnijcie więc o dodaniu szczypty soli, która pomaga ustabilizować białko podczas tego procesu.
Pasztet nie będzie suchy, jeśli użyjecie odpowiedniego mięsa
Pieczenie pasztetu z bardzo chudego mięsa to nie najlepszy pomysł. Choć jest ono smaczne, podczas przygotowania pozbawimy je dodatkowo płynu. Uzyskamy zatem suchy wyrób, który nikomu nie będzie smakował.
Tak się nie stanie, jeśli do przygotowania pasztetu wykorzystamy również tłuste kawałki. Nie musimy od razu sięgać po boczek, lecz jego dodatek z pewnością wzbogaci masę. Zawsze do można też dodać odrobinę aromatycznego bulionu czy nawet oliwy z oliwek. Wtedy nie będziemy musieli się obawiać, że pasztet się nie uda.
Po więcej wskazówek i przepisów kulinarnych zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tu m.in. smaczny przepis na bezmięsny pasztet z żurawiną, a także niezawodną recepturę na wegetariańską babkę ziemniaczaną.
Źródło zdjęcia: canva/Sarsmis
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: volareristorante, newsy.gotujmy