Smakosze.pl
Rosół

canva/ Mattias Gronlund

Kiedy powinno się solić rosół?

9 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rosół to danie, które niemal co tydzień gości na naszych stołach. Sekret jego smaku tkwi w wielu szczegółach. Ważne jest między innymi to kiedy go solimy: na początku, czy na samym końcu gotowania? Poznaj tajniki przyrządzania rosołu

Chociaż wydaje się, że na temat rosołu powiedziano już wszystko, a niemal każdy ma swój własny "sposób" na tą kultową zupę, to warto poznać kilka uniwersalnych porad, które sprawią, że zawsze zachwyci nas ona swoim smakiem.

Kiedy powinno się solić rosół?

Drobny szczegół, a ma ogromne znaczenie! Pamiętaj, aby solić rosół zawsze na sam koniec, tuż przed jego podaniem! Okazuje się, że woda bez soli jest po prostu w stanie wydobyć więcej smaku z mięsa oraz warzyw.

Wcześniej pamiętaj o doprawieniu zupy klasycznymi przyprawami np. liściem laurowym. Możesz także poeksperymentować i wzbogacić bulion również o mniej typowe składniki takie jak. np. kurkuma lub goździki (pisaliśmy o tych drugich w tym artykule).

O czym jeszcze należy pamiętać gotują rosół? Śpieszymy z odpowiedzią.

Tajniki aromatycznego rosołu

Przygotowując rosół pamiętaj o dobrej jakości mięsie. Aby zupa była esencjonalną ucztą, użyj do niej np. uda z kaczki lub skrzydełek z kurczaka. Specjaliści polecają także szponder, łopatkę oraz mostek z kośćmi.

Pamiętaj, aby nie wkładać do rosołu zamrożonego mięsa! W ten sposób zapobiegniesz powstawaniu się niepożądanych szumowin w rosole. Jeśli mimo tego będą się one zbierać na powierzchni zupy, usuń je za pomocą tzw. szumówki.

Aby cieszyć się wyjątkowym aromatem rosołu, pokrój wcześniej włoszczyznę. Dzięki temu zupa uzyska delikatniejszy smak. Dobrym pomysłem jest również przekrojenie czosnku oraz pomidora!

Po co w rosole pomidor? Kulinarni eksperci uważają, że nieco podkręci on smak zupy, a przy tym nada jej niezwykle apetyczny kolor.

Polecamy również przepis na rosół kolagenowy. Poza wyjątkowym smakiem zachwyca on wspaniałymi prozdrowotnymi właściwościami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp/ król rosołu/garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >