Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wodę na makaron możesz posolić tylko wtedy. Inaczej zniszczysz garnek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2024 16:48

Wodę na makaron możesz posolić tylko wtedy. Inaczej zniszczysz garnek

solenie
Fot. shutterstock/PawelKacperek

Makaron ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niedosolony jest niesmaczny, a przesolony też niedobry. Kiedy solić wodę? Okazuje się, że odpowiedni moment ma tu kluczowe znaczenie. 

Makaron, czyli produkt uniwersalny

Makaron podajemy z sosami, robimy spaghetti, czy dokładamy do zup. Może być też składnikiem sałatek i zapiekanek. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Jednak zawsze przed podaniem makaron musimy ugotować. Solenie wody jest tu istotne.

Zwykle nie zastanawiamy się nad tą czynnością. Po prostu solimy makaron i tyle. Wiele osób robi to, gdy woda jest zimna. To jest niestety błąd. Kiedy solić wodę? Okazuje się, że należy to robić w ściśle określonym momencie. 

rosół
Fot. Canva/Ping Pong Cat
Dino właśnie ogłosiło. Takich cen mąki, cukru i oleju dawno nie było

Kiedy solić wodę?

Wody na makaron nie powinniśmy solić zaraz na początku, gdy jest zimna. Odpowiednim momentem będzie ten, gdy woda zaczyna wrzeć. Wówczas sól podnosi temperaturę wrzenia wody, co wpływa na czas gotowania. W dłuższej perspektywie może mieć to wpływ na zużycie energii.

Sól ma znaczący wpływ na smak makaronu, ale warto też wiedzieć, że wpływa na jego teksturę i kolor. Ile soli wsypać do wody na makaron? Najlepszą proporcją jest 7-10 gramów soli na 100 g makaronu i 1 litr wody. Jeśli dodamy sól do zimnej wody, to będzie się ona wolno rozpuszczać. To z kolei prowadzi do powstania osadu, a potem korozji garnków. 

Moment wrzenia jest najlepszy

Dlatego pamiętajmy, by solić wodę na makron, gdy zaczyna ona wrzeć. Dzięki temu sól rozpuszcza się błyskawicznie, a osad na garnku nie powstaje. Nasze naczynia nie ucierpią i nie będą korodować. Sól podniesie też temperaturę wrzenia i dzięki temu oszczędzimy energię.

Smak makaronu i jego tekstura też będą odpowiednie. Warto solić wodę na makaron we właściwym czasie. Dzięki temu w dłuższej perspektywie zadbamy o garnki i domowy budżet. To przyda się każdemu z nas. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną Sałatkę Wenecką od Heni Foks. Podpowiadaliśmy, jak wyczyścić palniki gazowe. 

makaron
Fot. Canva/gyro

Źródło: gotowanie.onet.pl