Co zrobić, by kurki nie straciły smaku?
Kurki można przyrządzić na wiele sposobów. Niestety, wystarczy jeden błąd, by zepsuć ich delikatny, charakterystyczny smak. Aby temu zapobiec, warto uprzednio odpowiednio je przygotować. Gwarantujemy, że przy odpowiedniej obróbce grzyby będą pyszne.
Kurki rosną zwykle w dużych grupach, dlatego jeśli szukamy ich w lesie, od razu można zaopatrzyć się w sporą ich ilość. Zbierać możemy je zazwyczaj od początku lata, a największe zbiory zauważymy w czasie suchej pogody.
Jedną z największych zalet kurek jest odporność na robaki, dzięki czemu rzadko kiedy znajdujemy robaczywe okazy. Pomimo tak wielkiej popularności "złotych" grzybów, wiele osób nie potrafi odpowiednio ich oczyścić czy sobie z nimi poradzić podczas gotowania. Przed właściwą obróbką należy je odpowiednio przygotować.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Czy kurki są zdrowe?
Kurki należą do najbardziej rozpowszechnionych grzybów, które zbieramy aż do późnej jesieni. Grzybiarze cenią ich dużą zawartość witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia się skóry i działa jak przeciwutleniacz.
Znajdziemy w nich cenną witaminę D oraz potas. Ponadto w kurkach znajdują się także małe ilości witamin z grupy B oraz innych minerałów.
Jak należy przygotować kurki, by nie straciły charakterystycznego smaku?
Sekretem idealnie przyrządzonych dań z udziałem kurek jest ich wstępna obróbka. Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić. Wykonujemy ten proces wrzucając świeże grzyby do miski, zasypując sporą ilością soli i zalewając wrzątkiem.
Po kilkunastu sekundach zanieczyszczenia powinny opaść na dno, a my możemy wyciągnąć grzyby łyżką cedzakową. Następnie należy sparzyć je w gorącej wodzie, w tym celu przekładamy je do sitka i zlewamy świeżo zagotowaną wodą przez 30 sekund.
Źródło: Canva (geogrejurasek, Getty Images Signature)
Tak oczyszczone i sparzone kurki stracą swój gorzki smak, który tak często niszczy wiele potraw. Jednak proces ten nie sprawi, że będą smakować jak papier.
Z kurek przygotowywać możemy pyszne zupy, gulasze, sosy, farsze czy wspaniałe przetwory. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: tadar.pl