Co zrobić, żeby bitki wołowe były miękkie i delikatne? Ważny jest rodzaj mięsa i czas gotowania
Bitki wołowe są pysznym daniem, które może jednak budzić pewne obawy w amatorach gotowania. Istnieje ryzyko, że mięso wyjdzie twarde, gumowate i zwyczajnie niesmaczne. Jak zatem przyrządzić idealnie miękkie bitki wołowe? Sekretem jest odpowiednio długie duszenie oraz właściwy wybór mięsa.
Aby móc przyrządzić miękkie bitki wołowe, należy zacząć od umiejętnego wyboru mięsa. Upewnij się, że wybrany kawałek na miękkie bitki wołowe jest jasnoczerwonej barwy, ma przyjemny zapach oraz jest sprężysty. Ciemnoczerwone mięso z żółtym tłuszczem pochodzi ze starych zwierząt i skutecznie uniemożliwi poprawne wykonanie przepisu.
Aby zrobić miękkie bitki wołowe, najlepiej postawić na mięso pochodzące z udźca. Będąc w sklepie mięsnym zapytajmy o krzyżową lub zrazową. Mięso najlepiej kupić w jednym dużym kawałku.
Kluczem do sukcesu w kwestii otrzymania miękkich bitek wołowych jest także odpowiedni czas ich duszenia. Mięso powinniśmy trzymać a małym ogniu przez ok. 3 godziny. Czas może wydawać się długi, ale rozpływające się w ustach bitki wynagrodzą każdą minutę oczekiwania.
Przepis na miękkie bitki wołowe
Składniki:
-
1 kg mięsa z udźca wołowego
-
3 ząbki czosnku
-
2 cebule
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
olej
Przyprawy:
-
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1/2 łyżeczki majeranku
-
1/2 łyżeczki rozmarynu
-
4 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól i pieprz do smaku
Miękkie bitki wołowe krok po kroku
Mięso na miękkie bitki wołowe pokrój na centymetrowej grubości plastry i lekko rozbij je tłuczkiem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy (poza liściem laurowym i zielem angielskim) razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Mieszanką dokładnie natrzyj mięso .
Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na ok. 12 godzin . Dzięki długiemu marynowaniu miękkie bitki wołowe wyjdą niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku . Przygotowanie ich najlepiej zaplanować z jednodniowym wyprzedzeniem .
Po marynowaniu wyjmij mięso z lodówki i pozostaw do ogrzania w temperaturze pokojowej . Na patelni dobrze rozgrzej olej. Mięso smaż partiami na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu . Gotowe kawałki odkładaj do dużego garnka .
Na patelnię pozostałą po smażeniu mięsa dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę . Podsmaż ją na rumiano, często mieszając. Gotową cebulę przełóż do garnka z mięsem na miękkie bitki wołowe .
Do obsmażonego mięsa z cebulą dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe . Wlej do garnka tyle wody, aby przykrywała bitki, ale nie wychodziła znacząco ponad ich powierzchnię. Całość duś na małej mocy palnika przez 3 godziny, sprawdzając od czasu do czasu czy nic się nie przypala przy dnie garnka . W razie potrzeby uzupełniaj wodę do jej pierwotnego poziomu.
Po uduszeniu miękkich bitek wołowych odlej z garnka szklankę sosu . Wymieszaj ją razem z mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszankę przelew przez sitko z powrotem do garnka . Całość mieszaj do momentu powstania gładkiego sosu i duś jeszcze przez 3-4 minuty . Gotowe bitki podawaj z ulubionymi dodatkami. Mamy wspaniały przepis na duszone żeberka . Na szybki obiad sprawdź koniecznie przepis na polędwiczki wieprzowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
-
Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia