Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić żeby nie płakać przy krojeniu cebuli? Kilka sprytnych patentów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.05.2022 19:52

Co zrobić żeby nie płakać przy krojeniu cebuli? Kilka sprytnych patentów

krojenie cebuli
canva/Ihar Leichonak

Dziś powiemy wam, co zrobić, żeby nie płakać przy krojeniu cebuli. Znamy kilka sprytnych patentów, dzięki którym rozwiążesz ten problem raz na zawsze. Jednym z nich jest wcześniejsze schłodzenie warzywa. Są też inne, skuteczne pomysły, które z pewnością warto poznać.

Cebula jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, które jednak często daje nam się we znaki. Przy jej krojeniu łzy bowiem same lecą z oczu. To niestety gorsza strona jej cudownego składu.

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Na ten dyskomfort naraża nas kwas siarkowy znajdujący się w tym warzywie. W czasie krojenia cebuli uwalniane są enzymy, które reagują z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tej reakcji powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz wywołujący łzawienie. Podrażnia on oczy, a ich reakcją obronną jest łzawienie.

Choć przed łzawieniem trudno się powstrzymać, jest kilka sposobów, na to, by ograniczyć wpływ gazu na nasze oczy. Można też spowolnić albo ograniczyć niepożądaną reakcję. Oto kilka sprytnych sposobów.

Co zrobić, by nie płakać przy krojeniu cebuli?

Jednym z prostszych i skutecznych sposobów na krojenie cebuli bez płaczu jest wcześniejsze schłodzenie warzywa. Obraną cebulę wystarczy włożyć na 30 minut do lodówki lub do zamrażarki. Można ją też schłodzić w zimnej wodzie.

By zmniejszyć siłę zachodzącej reakcji, warto też do krojenia cebuli używać ostrego noża. Będzie on przecinał włókna cebuli bez ich miażdżenia. Dzięki temu warzywo uwolni mniej enzymów, które prowadzą do podrażnienia oczu. Dobrym pomysłem na zneutralizowanie wytwarzającego się gazu, jest krojenie cebuli nożem zwilżonym w wodzie.

W czasie krojenia cebuli warto też włączyć w kuchni okap. Wchłonie on częściowo ulatniający się gaz, dzięki czemu nasze oczy zostaną podrażnione w mniejszym stopniu. Można też kroić cebulę przy otwartym oknie. Przepływ powietrza będzie usuwał gaz z okolic naszych oczu.

Inne sprytne sposoby

Krojąc cebulę, warto też zapalić palnik kuchenki gazowej lub świeczkę. Spowoduje to, że drażniący gaz uniesie się w górną część pomieszczenia i nie będzie szkodził naszym oczom.

Niektórzy zalecają też kroić cebulę, odwracając głowę w drugą stronę. Jednak bezpieczniejsze jest oddychanie przy krojeniu cebuli ustami, a nie nosem. Dzięki temu gaz w mniejszym stopniu dociera do naszych oczu. W czasie krojenia cebuli starajcie się też nie pocierać oczu. To może bowiem nasilić łzawienie.

Jeśli zaś chcecie szybko i bezproblemowo pokroić cebulę, możecie zaopatrzyć się w specjalny siekacz. Kroi on cebulę w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu nie mamy kontaktu z warzywem.

Na naszej stronie sprawdzicie też, jak usunąć goryczkę z cebuli, a także, w jaki sposób szybko obrać cebulę.

czerwona cebula
czerwona cebula

Źródło zdjęcia: canva/markchentx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: regiodom, claudia