Smakosze.pl
Pierogi jakich nie jadłeś

WalterBarquin, Getty Images

Co zrobić, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi są częstym obiadowym wyborem tysięcy Polaków, jednak zdecydowana większość kupuje gotowy wyrób. Wystarczy mimo wszystko znać jeden trik, aby z łatwością i ogromną skutecznością gotować je samodzielnie. Babcia Zosia dodaje do ciasta m

Pierogi dla niewprawionego kucharza mogą wydawać się tajemnicze - jak przygotować ciasto, aby jego konsystencja była idealna i nie rozpadało się podczas gotowania? Babcia korzysta z jednego składnika, którego dodatek znacznie usprawnia ciasto. 

Główną zaletą tego dania jest ogromna uniwersalność. Można przygotować je zarówno na słodko, robiąc farsz z owoców czy słodkiego białego sera, a także na słono, decydując się na wypełnienie mięsne, grzybowe czy z kapustą i grzybami. Każdy może dostosować je pod swoje preferencje. 

Pierogi nigdy więcej się nie rozpadną

Sekretnym dodatkiem jest mąka ziemniaczana, która pozwala nie tylko zwiększyć elastyczność, a co za tym wytrzymałość ciasta. Jej obecność sprawia, że końcowy produkt jest puszysty i delikatny, a jego smak okazuje się być o wiele lepszy, niż bez jej obecności. 

Podczas początkowego etapu, czyli mieszania składników do ciasto, warto odstawić je na bok po wstępnym połączeniu. Tak odstała masa jest znacznie lepiej nawilżona i łatwiej z nią pracować - ciasto nie będzie się przyklejać zarówno do rąk, jak i stolnicy.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce. 

Źródło: niolox, Getty Images

Przepis na proste ciasto do pierogów babci Zosi

Składniki: 

  • 0,5 kg przesianej mąki tortowej

  • 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju

  • 125 ml ciepłej wody

  • 200 ml ciepłego mleka

  • szczypta soli

Zacznij od dokładnego przesianiu obu rodzajów mąki. W innym wypadku w cieście mogą być grudki, które zniszczą smak i mogą spowodować rozpadanie się ciasta. Przesyp mąki do dużej miski i zrób w niej wgłębienie. Wlej do niej olej i zacznij powoli mieszać. 

W garnku podgrzej mleko i wodę, a następnie dodaj je do mąki. Na początku mieszaj masę drewnianą łyżką, a gdy ciasto stanie się sztywne, użyj dłoni. Zagniecione ciasto odstaw w obsypanej mąką misce na 1 godzinę. Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz. 

Wyjmij ciasto na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Szklanką wycinaj kółka, nakładaj na nie porcje ulubionego farszu i zlepiaj krańce. Pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego. Poniżej prezentujemy film, w którym pokazane są różne sposoby na lepienie pierogów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wielkiezarcie.com; zajadam.pl/

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >