Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby sernik nie opadł i nie pękał?

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i nie pękał?

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i nie pękał?
canva/SKatzenberger

Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy. Dobre ciasto powinno bowiem być puszyste i nie może opadać ani pękać. Jednym z patentów, które pomogą się przed tym ustrzec, jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej. Sprawdźcie, z jakich jeszcze sposobów możecie skorzystać, a wasze wypieki zachwycą każdego.

Serniki występują w wielu wariantach. O ile sernik krakowski czy wegański wypiek z kaszą jaglaną wyrastać zbytnio nie potrzebują, o tyle tradycyjnie przyrządzany specjał musi być lekki i puszysty. Wiemy co zrobić, by sernik nie pękł i nie opadł po upieczeniu.

Zastosujcie kąpiel wodną

Pieczenie tą metodą polega na wstawieniu pojemnika z wodą do piekarnika. Można umieścić blachę z ciastem w naczyniu żaroodpornym wypełnionym płynem lub postawić brytfannę z wodą poniżej formy z ciastem.

Dzięki temu zabiegowi, sernik upiecze się równomiernie. Co więcej, para wodna, która wytworzy się w urządzeniu, zapewni ciastu odpowiednią wilgotność. Sernik nie spali się więc i nie będzie miał nieatrakcyjnej pofałdowanej lub pękniętej powierzchni.

Zachowajcie odpowiednie proporcje i zadbajcie o jakość składników

Bardzo ważnym składnikiem sernika są jajka. Na każdy kilogram twarogu należy przeznaczyć co najmniej 3 sztuki. Zbyt mała ich ilość nie zwiąże dobrze sera. Produkt ten warto dodać w całości — ubite osobno białko i żółtko mogą sprawić, że masa będzie zbytnio napowietrzona i zacznie szybko rosnąć, doprowadzając do pęknięcia ciasta.

Do sera warto dodać odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej, która także pomoże uzyskać dobrą konsystencję wypieku. Należy jednak uważać, by nie wsypać zbyt dużo tego składnika. Nadmiar spowoduje, że ciasto będzie się kruszyć.

Ser, którego użyjemy, nie może też być zbyt chudy. Z takiego produktu bardzo trudno będzie uzyskać jednolitą, pozbawioną grudek masę. Najlepszy będzie półtłusty twaróg trzykrotnie zmielony.

Pamiętajcie również, by składniki na ciasto miały tę samą temperaturę. Przed rozpoczęciem przygotowywania warto ogrzać jajka, ser i mleko czy śmietanę do temperatury pokojowej. To ułatwi łączenie produktów ze sobą i pomoże uzyskać wypiek o pożądanych parametrach.

Dobry sernik nie opada i nie pęka
Dobry sernik nie opada i nie pęka

Źródło zdjęcia: canva/fotopronto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram