Przepis na idealne kotlety schabowe od Karola Okrasy
Jakie są najlepsze kotlety schabowe? Nie wymyślne, nie odkrywcze, ale tradycyjne. I właśnie na takie idealne kotlety schabowe od Karola Okrasy podamy wam dzisiaj przepis. Nie mają dodatku niezwykłych przypraw ani udziwnionej panierki. Smakują więc tradycyjnie tak jak w domu mamy czy babci.
Karol Okrasa jest wielbicielem i propagatorem polskiej kuchni. Sięga po tradycyjne, polskie produkty i lubi je przyrządzać najprostszymi metodami. Tak też właśnie proponuje przyrządzić kotlety schabowe. Na co zwraca nam uwagę?
Według Karola Okrasy mięso na kotlety schabowe powinno być cienko rozbite, nie powinno być grubsze niż 1 cm. Dzięki temu nie wymaga długiego smażenia i nie chłonie dużo tłuszczu.
Najlepszymi przyprawami do schabu jest sól i pieprz, do panierowania zaleca zaś użyć dobrze nam znaną mąkę, jajko i tartą bułkę. Jest jednak zwolennikiem podwójnego panierowania kotletów.
Jeśli zaś chodzi o smażenie, Okrasa uznaje tylko smalec. Ten tłuszcz można bez problemu mocno rozgrzać, a kotlety pięknie się na nim smażą.
Przepis na idealne kotlety schabowe od Karola Okrasy
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
sól, pieprz
3/4 szklanki mąki krupczatki (może też być zwykła pszenna zmieszana z kaszą manną)
2 jajka
1 szklanka tartej bułki
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów
Plastry schabu równomiernie i cienko rozbij przez folię spożywczą. Dzięki temu nic się nie pobrudzi, ale też kotlety nie będą porozrywane. Oprósz je solą i pieprzem, pozostaw na blacie.
Na jeden talerz wsyp mąkę, w drugim rozmieszaj jajka, na trzeci wysyp tartą bułkę. Kotlety obtocz najpierw w mące, dokładnie ją dociśnij do ich powierzchni. Potem obtocz je w jajku, tartej bułce (też dobrze ją dociśnij), ponownie w jajku i w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu. Połóż na niej kotlety i smaż je, na średnim ogniu, aż będą z obu stron ładnie rumiane.
Wskazówka:
Karol Okrasa tak przygotowane kotlety schabowe proponuje podać z miodową, smażoną kapustą. By ją przygotować, na patelnię z resztką smalcu trzeba wlać trochę miodu. Gdy się skarmelizuje, wsypać na nią posiekaną cebulę i lekko ją zeszklić. Potem dodać odciśniętą i posiekaną, kiszoną kapustę i smażyć 2 minuty. Całość doprawić pieprzem, sokiem i skórką z cytryny, podsmażyć, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
W naszym serwisie znajdziecie też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdźcie, jak schabowe robi Ewa Wachowicz. Poznajcie też recepturę na schabowe marynowane w keczupie. Zdjęcie wykorzystane powyżej pochodzi z kadrów z filmu opublikowanego na kanale KuchniaLidla.pl na YouTube.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kanał KuchniaLidla.pl na YouTube