Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Córka Gessler ma zachwycający patent na sernik. Położysz na stole i zrobisz furorę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.11.2022 16:31

Córka Gessler ma zachwycający patent na sernik. Położysz na stole i zrobisz furorę

lara gessler sernik (1)
Canva/nels/ TRICOLORS/East News

Córka Magdy Gessler doskonale spełnia się w sztuce cukierniczej. Z okazji nadchodzących świąt warto przyjrzeć się bliżej jej niezwykłemu przepisowi na sernik. Apetyczny aromat cytrusów i wanilii sprawia, że nie można mu się oprzeć.

Lara Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z artykułu w portalu Plejada, już dawno wyszła z cienia słynnej mamy i prowadzi własny biznes ze słodkościami. Ma na koncie także kilka wydanych książek kucharskich. W kwestii świątecznego sernika można uznać ją więc za niemały autorytet. Koniecznie sprawdź, jak wygląda jej receptura na to popularne ciasto.

Przepis na świąteczny sernik Lary Gessler

Składniki na spód:

  • 200 g twardego masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 100 g cukru pudru

  • 4 żółtka

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego

  • 8 żółtek

  • 5 białek (zimnych)

  • 16 łyżek cukru pudru

  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy

  • 2 łyżki bułki tartej

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 1 mięsista laska wanilii

  • 30 g rodzynek

  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy

Niezwykły sernik Lary Gessler krok po kroku

Przygotuj spód do sernika. W tym celu zimne masło posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z solą, a następnie przesiej je na masło i posiekaj całość. Dosyp cukier puder i ponownie posiekaj składniki.

Do mąki z masłem i cukrem dodaj żółtka i zagnieć całość w jednolitą masę. Ciasto na spód sernika uformuj w kulę i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj do grubości ok. 5 mm i piecz w formie przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj masę na sernik. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Stopniowo dodawaj do niej twaróg, nie przestając miksować. W następnej kolejności dodaj skórkę z obu cytrusów a także nasiona wanilii i rodzynki. Na końcu ubij pianę z białek i ostrożnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

Boki formy z przestygniętym spodem do sernika wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na spód wylej masę serową. Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i trzymaj sernik w piekarniku przez kolejną godzinę. Po upieczeniu pozostaw ciasto w otwartym wyłączonym piekarniku na 10-15 minut. Warzywny sernik zaproponował syn Magdy Gessler. Siostra Anastazja ma sprawdzone sposoby na smaczne ciasto.

Canva / suti
Canva / suti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: plejada