Smakosze.pl Porady Czego nie jadać na śniadanie?
Canva / Joshua Resnick

Czego nie jadać na śniadanie?

16 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czas na śniadanie. Szybkie, zdrowe i pożywne, które doda nam energii na dobry początek dnia. A wiesz, czego lepiej nie jadać na śniadanie? Co nie przyniesie korzyści dla twojego organizmu, a wręcz może ci zaszkodzić? Oto produkty, których lepiej unikać.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przełamuje glukozowy głód i dostarcza nam energii na początek dnia. Ten pierwszy, poranny posiłek powinien być też bogaty w składniki odżywcze. Dzięki nim nasz organizm od samego rana będzie mógł poprawnie funkcjonować. Dlatego nigdy nie rezygnuj ze śniadania i wybieraj produkty, które przynoszą ci same korzyści.

Czego nie jadać na śniadanie?

Śniadanie jest posiłkiem, który zwykle jemy z pośpiechu. Stąd też często wynikają nasze decyzje, po co sięgamy. Niestety to, że można coś zjeść na szybko, zwykle nie idzie w parze z tym że jest to zdrowe.

Do takich nie najlepszych wyborów należą tosty z margaryną. A to dlatego, że zawierają one dużo cukru i tłuszczów nasyconych. Pieczywo tostowe niestety nie kryje w sobie nic dobrego. Robione z białej mąki, zawiera mało błonnika i składników odżywczych. Powoduje szybki skok cukru w naszym organizmie, co nie jest dla nas dobre, bo niebawem pojawi się duży głód. Margaryny zaś zawierają tłuszcze trans, które nie są dobre dla naszego serca.

Złym wyborem są też płatki śniadaniowe. Należą do produktów wysoko przetworzonych i zawierają niewiele całych, wartościowych ziaren. Składniki odżywcze, które podane są na opakowaniu, są do nich dodawane sztucznie. W płatkach tych jest dużo cukrów prostych. Badania wykazały, że pół szklanki płatków śniadaniowych zawiera więcej cukru niż 3 ciasteczka czekoladowe. Nadmiar cukru w naszej diecie prowadzi do otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2.

Na śniadanie chętnie też jemy naleśniki i gofry. I owszem, są one smaczne, ale mało wartościowe. Robione z rafinowanej mąki, nie wnoszą do naszego organizmu zbyt wielu wartościowych składników. Podobnie rzecz się ma z muffinkami i słodkimi bułeczkami , które dodatkowo zawierają też olej i cukier.

Czego jeszcze unikać?

Choć zjedzenie jogurtu na śniadanie, wydaje się dobrym rozwiązaniem, to jednak zależy, po jaki jogurt sięgniemy. Jeśli będzie to słodzony, beztłuszczowy jogurt, to także nasz organizm mało z niego skorzysta. Taki produkt zawiera bowiem dużo cukru, a mało naturalnego tłuszczu mlecznego, który zwiększa uczucie sytości.

Również kiepskim, śniadaniowym wyborem są gotowe soki owocowe. Tak naprawdę jest w nich dużo cukru, brakuje zaś błonnika, który mógłby spowolnić nagły wzrost cukru we krwi. Dlatego po wypiciu takiego soku najpierw czujemy przypływ energii, a potem jej gwałtowny spadek i zmęczenie.

Na naszej stronie znajdziesz propozycje zdrowych śniadań. Sprawdź, jak przygotować twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem , a także, jak zrobić jajecznicę z serkiem śmietankowym .

naleśniki
naleśniki

Żródło zdjęcia: canva/Elena Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: motywatordietetyczny

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy