Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:44

Czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz?

smażenie placków
canva/Y.Gurevich

Lubimy placki ziemniaczane, jednak ich przygotowanie przysparza nie raz trochę kłopotów. Dużym problemem jest ich smażenie. A wiecie, czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz? Za chwilę rozwiążemy te problemy, dzięki czemu już nigdy wasze placki nie będą ociekające olejem i niesmaczne.

Placki ziemniaczane składają się głównie z ziemniaków. Warzywa te zawierają sporo skrobi, która w czasie smażenia potrafi być kapryśna. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by ustrzec placki przed przywieraniem do patelni, a także by nie chłonęły tyle tłuszczu. Sami przyznacie bowiem, że placki, z których wprost wypływa tłuszcz, są nie tylko ciężkostrawne, ale też nieapetyczne.

Czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz?

Placki ziemniaczane przyklejają się do patelni wtedy, gdy jest na niej za mało tłuszczu. Dlatego po rozgrzaniu patelni, należy wlać na nią tyle oleju, by otaczał on boki placków. W ten sposób z tłuszczu powstanie warstwa, która będzie oddzielać placki od patelni, uniemożliwiając ich przywieranie.

Za przywieranie placków do patelni odpowiada też jakość patelni. Najlepiej do smażenia użyć patelni teflonowej lub ceramicznej. Dobrze by miała grubsze dno, wtedy placki będą smażyć się równomiernie, bez przypalania.

Jeśli zaś chodzi o chłonięcie tłuszczu przez placki, należy zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę tłuszczu. Placków nigdy nie należy kłaść na niewystarczająco rozgrzany olej. Wtedy bowiem bardziej będą się w nim gotować niż smażyć. Tym samym nie będą chrupiące, tylko miękkie i nasączone olejem.

O czym jeszcze warto pamiętać, smażąc placki ziemniaczane?

W czasie, gdy smażysz jedną partię placków, z ciasta oddziela się płyn. Żeby nie pryskał po nałożeniu ciasta na patelnię, warto go zlać. Można też ponownie wymieszać ciasto, by miało jednolitą konsystencję.

Po zdjęciu placków z patelni, warto położyć je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu, dzięki czemu placki będą lżejsze dla żołądka i smaczniejsze.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na placki ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na placki ziemniaczane z tuńczykiem.

tarcie ziemniaków
tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: bezmiksera, newsy.gotujmy, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram