Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają
Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.
Co kryje się w tatarze podanym na czeskim stole?
Tatar przygotowany przez Czecha jest w smaku diametralnie inny, niż ten, którego znamy w Polsce. Przede wszystkich wyróżnia go intensywny aromat pomidorów, papryki oraz czosnku. Dodatkową porcję czosnku dostaniemy też w ząbkach obok mięsa. Służą ono do nacierania chrupiących, podsmażonych na oleju kromek białego pieczywa.
Przepis na niezwykłego tatara przyprawionego czeskim sposobem
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki ketchupu
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 4-6 kromek białego chleba
- świeże ząbki czosnku
- olej do smażenia
Jak przyrządzić tatara jak w czeskiej restauracji?
Przygotuj mięso do tatara . W tym celu wołowinę drobno posiekaj . Możesz ją także zmielić za pomocą maszynki .
Cebulę do tatara drobno posiekaj . Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę . Oba składniki dodaj do przygotowanej wcześniej polędwicy wołowej .
Do składników na tatar dodaj żółtko . Dołóż też ketchup, oba sosy, a także olej, sól i pieprz do smaku . Wszystkie składniki starannie wymieszaj . Całość przykryj i odstaw na 15-20 minut do lodówki .
W międzyczasie przygotuj pieczywo do tatara . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Na gorący tłuszcz połóż kromki i chleba i podsmażaj z obu stron do uzyskania złocistego koloru .
Schłodzone mięso na tatar podziel na 2 porcje i rozłóż na talerze . Do każdej porcji dodaj złociste grzanki, a także obrane ząbki świeżego czosnku . Czosnkiem nacieraj pieczywo przed przystąpieniem do jedzenia. Tatara możesz dodatkowo udekorować paskiem papryki oraz piórkiem cebuli . Kultową przystawkę możesz przyrządzić także w wersji rybnej . Wołowy tatar Magdy Gessler to prawdziwy mięsny rarytas .