Smakosze.pl Przepisy Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają
Canva / ShyMan

Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają

20 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.

Co kryje się w tatarze podanym na czeskim stole?

Tatar przygotowany przez Czecha jest w smaku diametralnie inny, niż ten, którego znamy w Polsce. Przede wszystkich wyróżnia go intensywny aromat pomidorów, papryki oraz czosnku. Dodatkową porcję czosnku dostaniemy też w ząbkach obok mięsa. Służą ono do nacierania chrupiących, podsmażonych na oleju kromek białego pieczywa.

Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca

Przepis na niezwykłego tatara przyprawionego czeskim sposobem

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4-6 kromek białego chleba
  • świeże ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Jak przyrządzić tatara jak w czeskiej restauracji?

Przygotuj mięso do tatara . W tym celu wołowinę drobno posiekaj . Możesz ją także zmielić za pomocą maszynki .

Cebulę do tatara drobno posiekaj . Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę . Oba składniki dodaj do przygotowanej wcześniej polędwicy wołowej .

Do składników na tatar dodaj żółtko . Dołóż też ketchup, oba sosy, a także olej, sól i pieprz do smaku . Wszystkie składniki starannie wymieszaj . Całość przykryj i odstaw na 15-20 minut do lodówki .

W międzyczasie przygotuj pieczywo do tatara . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Na gorący tłuszcz połóż kromki i chleba i podsmażaj z obu stron do uzyskania złocistego koloru .

Schłodzone mięso na tatar podziel na 2 porcje i rozłóż na talerze . Do każdej porcji dodaj złociste grzanki, a także obrane ząbki świeżego czosnku . Czosnkiem nacieraj pieczywo przed przystąpieniem do jedzenia. Tatara możesz dodatkowo udekorować paskiem papryki oraz piórkiem cebuli . Kultową przystawkę możesz przyrządzić także w wersji rybnej . Wołowy tatar Magdy Gessler to prawdziwy mięsny rarytas .

grzanki nacierane czosnkiem.png

3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz
Czy w Środę Popielcową katolicy mogą jeść mięso i słodycze? Kościół mówi jasno, ale jest wyjątek
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy