Smakosze.pl
czosnek

pixabay.com/congerdesign

W jakich sytuacjach lepiej nie jeść czosnku?

13 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czosnek jest niezastąpionym dodatkiem w kuchni. To niepozorne warzywo nie od dziś słynie ze swoich licznych zalet prozdrowotnych. Niestety, dietetycy i lekarze są zgodni, zdarzają się sytuacje kiedy należy z niego zrezygnować.

Ciężko wyobrazić sobie naszą kuchnię bez czosnku. Warzywo jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Samo w sobie również zachwyca licznymi walorami zdrowotnymi, dlatego w sezonie zimowym robi się z niego lecznicze syropy.

Niestety, zdarzają się sytuacje, w których lepiej zrezygnować z czosnku lub mocno ograniczyć jego spożywanie, chodzi oczywiście o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Pamiętaj, podany artykuł nie jest poradą lekarską, w przypadku wszelkich wątpliwości związanych ze swoim stanem zdrowia, skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.

W jakich sytuacjach lepiej zrezygnować z czosnku?

Bardzo bogaty skład czosnku może kolidować z przyjmowaniem leków. Gdy czeka nas kuracja, lepiej zapytajmy się lekarza o lekarza o możliwość konsumpcji tego warzywa  potwierdzając w ten sposób, że nie dojdzie do niepotrzebnych interakcji ze składnikami leków.

Czosnku powinny unikać również osoby ze zbyt niskim ciśnieniem, ponieważ duża ilość czosnku może niestety jeszcze pogorszyć ten stan.

Warzywo nie jest też zalecane, gdy chorujemy na cukrzycę. O ile jeden ząbek od czasu do czasu raczej nam nie zaszkodzi, już ich większa ilość może spowodować niechciane konsekwencje.

Czosnek nie jest również polecany osobom, które mają wrażliwy żołądek. Powód? Duże ilości tego warzywa niestety mogą podrażniać śluzówkę żołądka oraz powodować bóle w przełyku.

Spożywanie czosnku powinny także ograniczyć kobiety w ciąży. Na stronie zywienie.abczdrowie czytamy, że u pań, które zbliżają się do terminu porodu, duże ilości czosnku mogą stwarzać ryzyko przedwczesnego porodu lub powikłań podczas akcji porodowej.

Szukasz innych informacji na temat czosnku? Polecamy na nasz artykuł na temat kiszonej odsłony tego warzywa oraz prosty trick na obranie tego warzywa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyjazny dietetyk/ zywienie. abczdrowie

undefined

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Zdrowie

Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >

Zdrowie

Eksperci przestrzegają przed piciem w upały mocno schłodzonych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Dlaczego warto jeść mizerię?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Burza po wpisie dotyczącym uwielbianych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Niezwykły przepis na napój na bazie soku z cytryny

Czytaj więcej >