Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wspaniałe zalety wody rodzynkowej
Adam Moskal
Adam Moskal 13.02.2021 01:00

Wspaniałe zalety wody rodzynkowej

Woda rodzynkowa
tsvibrav, Getty Images Pro

Rodzynki są słodkimi małymi winogronami, które zostały praktycznie w całości pozbawione wody. Proces suszenia sprawia, że proporcje cukru do masy są znacznie zwiększone, więc rodzynki wydają się być o wiele słodsze, niż świeże winogrona. 

Poza doskonałym smakiem i walorami cukierniczymi, możemy przygotować z nich swojego rodzaju napar, który skutecznie da się wykorzystywać w profilaktyce popularnych chorób. Szczególnie ważne mogą okazać się dla ludzi, którzy mają problemy z chorą tarczycą. 

Zalej rodzynki wodą i wypij

Często moczymy rodzynki we wrzątku przed dodaniem do sernika - dzięki temu nabierają odrobinę objętości i więcej smaku. Co ciekawe, jeśli zauważyłeś, że twoje rodzynki zaczynają chrupać w zębach, moczenia także na to pomoże. Chrupanie jest spowodowane krystalizacją cukru, który pod wpływem wody rozpuszcza się. 

Rodzynki, jako jedyne bakalie, zawierają w sobie duże ilości jodu. Z tego powodu każdy, kto ma problemy z tarczycą, powinien sięgać po rodzynki każdego dnia. Pierwiastek ten jest w końcu potrzebny do odpowiedniego funkcjonowania tego kluczowego dla gospodarki hormonalnej organu. 

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci. 

W rodzynkach znajdziemy także takie substancje, jak kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural - odpowiadają one za właściwości przeciwpróchnicze winogron. Picie wody rodzynkowej może skutecznie zmniejszyć częstotliwość wizyt u dentysty. 

Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym zaburzenia pracy serca i wątroby. Dodatkowo duża ilość błonnika sprzyja przyspieszeniu metabolizmu. 

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Wlej do garnka dwie szklanki wody (około 500 ml) i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda będzie się gotować, wsyp jedną szklankę świeżych rodzynek i gotuj całość przez 20 minut. Gdy woda zmieni kolor a rodzynki spęcznieją, przecedź je przez sitko do kubka. 

Wodę rodzynkową należy pić na czczo, najlepiej z rana. Wtedy osiąga się najlepsze efekty lecznicze. Woda powinna być przefiltrowana przez filtr, aby pozbyć się pozostałości po zanieczyszczonych rurach i chloru. 

Jak podaje zywienie.abczdrowie.pl, ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta