Woda rodzynkowa
tsvibrav, Getty Images Pro

Wspaniałe zalety wody rodzynkowej

Rodzynki w naszych kuchniach najczęściej wykorzystujemy do przygotowania deserów - sernik bez nich jest dla wielu czymś nie do przyjęcia. Okazuje się, że można zastosować je w zupełnie inny sposób. Woda rodzynkowa ma wiele właściwości, takich jak leczenie próchnicy, czy wspomaganie tarczycy.

Rodzynki są słodkimi małymi winogronami, które zostały praktycznie w całości pozbawione wody. Proces suszenia sprawia, że proporcje cukru do masy są znacznie zwiększone, więc rodzynki wydają się być o wiele słodsze, niż świeże winogrona.

Poza doskonałym smakiem i walorami cukierniczymi, możemy przygotować z nich swojego rodzaju napar, który skutecznie da się wykorzystywać w profilaktyce popularnych chorób. Szczególnie ważne mogą okazać się dla ludzi, którzy mają problemy z chorą tarczycą.

Zalej rodzynki wodą i wypij

Często moczymy rodzynki we wrzątku przed dodaniem do sernika - dzięki temu nabierają odrobinę objętości i więcej smaku. Co ciekawe, jeśli zauważyłeś, że twoje rodzynki zaczynają chrupać w zębach, moczenia także na to pomoże. Chrupanie jest spowodowane krystalizacją cukru, który pod wpływem wody rozpuszcza się.

Rodzynki, jako jedyne bakalie, zawierają w sobie duże ilości jodu. Z tego powodu każdy, kto ma problemy z tarczycą, powinien sięgać po rodzynki każdego dnia. Pierwiastek ten jest w końcu potrzebny do odpowiedniego funkcjonowania tego kluczowego dla gospodarki hormonalnej organu.

Niezwykły dodatek do rosołuNiezwykły dodatek do rosołuCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

W rodzynkach znajdziemy także takie substancje, jak kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural - odpowiadają one za właściwości przeciwpróchnicze winogron. Picie wody rodzynkowej może skutecznie zmniejszyć częstotliwość wizyt u dentysty.

Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym nowotwory, zaburzenia pracy serca i wątroby. Dodatkowo duża ilość błonnika sprzyja przyspieszeniu metabolizmu.

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Wlej do garnka dwie szklanki wody (około 500 ml) i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda będzie się gotować, wsyp jedną szklankę świeżych rodzynek i gotuj całość przez 20 minut. Gdy woda zmieni kolor a rodzynki spęcznieją, przecedź je przez sitko do kubka.

Wodę rodzynkową należy pić na czczo, najlepiej z rana. Wtedy osiąga się najlepsze efekty lecznicze. Woda powinna być przefiltrowana przez filtr, aby pozbyć się pozostałości po zanieczyszczonych rurach i chloru.

Jak podaje zywienie.abczdrowie.pl, ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł