Dlaczego warto zjeść czosnek przed snem?
Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa istotną rolę w kulinariach. Można się na niego natknąć niemal w każdej kuchni. Roślina słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dlaczego najlepiej sięgnąć po nią przed snem?
Czosnek w trosce o zdrowie
Smakowity czosnek niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Miłośnicy kulinariów zazwyczaj doceniają jego walory smakowe. Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, w której czosnek grał pierwsze skrzypce.
Tym razem skoncentrujemy się na tym, jak czosnek wpływa na nasze zdrowie. Najlepiej zjeść go przed udaniem się w objęcia Morfeusza. Kiedy będziemy spać, czosnek pozytywnie zadziała na nasz organizm. W jaki sposób powinno się go przygotować?
Czosnek należy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Następnie odstawiamy go na 5 minut. W tym czasie substancje zawarte w jego poszczególnych warstwach połączą się, a alliina przekształci się do allicyny. Wystarczy zjeść jedną łyżeczkę takiego czosnku, popić go wodą i położyć się spać.
Co skrywa w sobie czosnek?
Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk. Właśnie takie działanie wykazuje wspomniana powyżej allicyna. Oprócz niej możemy natknąć się na liczne substancje, które wspierają odporność i funkcjonowanie organizmu. Czosnek to między innymi:
związki flawonoidowe
aminokwasy
związki śluzowe
witaminy grupy B
witamina A
witamina C
witamina
wapń
magnez
kobalt
chrom
nikiel
Taka mieszanka sprawia, że czosnek pozytywnie wpływa na zdrowie. Lista zalet jest niezwykle imponująca i powinna skłonić do sięgania częściej po tę niezwykłą roślinę. Warto jednak pamiętać, że czosnek nie jest wskazany dla osób, które przyjmują leki na krzepliwość krwi oraz z problemami gastrycznymi i wrzodami.
(Canva.com / photosimysia)
Na co pomaga czosnek?
Niemal każdy zdaje sobie sprawę z tego, że czosnek wzmacnia odporność i pomaga w przypadku przeziębień. Niedawno przedstawialiśmy przepis na syrop na bazie tej rośliny. Jednak zalet jest znacznie więcej.
Czosnek jest uznawany za antykoagulant. W związku z tym przyczynia się on do rozrzedzania krwi. To z kolei przekłada się na potencjalne chronienie przed tworzeniem zakrzepów. Czosnek obniża również poziom złego cholesterolu. Dzięki temu jego regularnie spożywanie zmniejsza szanse na choroby serca.
Niepozorny czosnek wpływa także na ilość cukru we krwi. W związku z tym warto po niego sięgnąć, kiedy obawiamy się przypadłości takich jak cukrzyca. Mało kto spodziewałby się, że czosnek wykazuje właściwości antynowotworowe. Niektórzy uważają, że dzięki niemu można zniwelować ryzyko raka okrężnicy i żołądka.
Pamiętajmy, że najlepszą metodą zadbania o własne zdrowie jest regularne profilaktyka w postaci badań i konsultowanie niepokojących symptomów z lekarzem. Oczywiście ogromna znaczenie ma również dieta bogata w warzywa i produkty zbożowe oraz aktywność fizyczna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Twoje nowinki; Apteka Gemini; Parenting