Smakosze.pl Produkty Czy białe paski na mięsie z kurczaka są szkodliwe?
Alexander62, Getty Images; DAPA Images

Czy białe paski na mięsie z kurczaka są szkodliwe?

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kurczak wyjątkowo często stanowi podstawowy składnik obiadu. Niska zawartość tłuszczu i proporcjonalnie duża ilość białka sprawiają, że mięso to wspaniale nadaje się zarówno dla ludzi na diecie, jak i tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową.

Obecność białych prążków, które widać pomiędzy włóknami mięsa, nie są oznaką antybiotyków, konserwantów ani żadnej innej chemii. To normalny efekt, który najczęściej pojawia się u kur otyłych, których poziom tkanki tłuszczowej był zbyt duży.

Kurczak przerośnięty tłuszczem

Białe paski to nic innego jak międzymięśniowy tłuszcz. Obecność takiego tłuszczu w chociażby wołowinie jest oznaką doskonałej jakości mięsa - im więcej marmurkowania, czy przerośnięcia tłuszczem w mięsie, tym jest ono lepsze. Uznawana za pierwszoligową wołowinę, japońska wagyu właśnie tak wygląda.

Japońska wołowina wagyu z dobrze widocznymi przerostami tłuszczowymi. Źródło: Kohei Shinohara, Getty Images

W przypadku kurczaka także zdarzają się takie prążki, lecz nie zawsze są one pożądane. Białe mięso drobiowe powinno być jak najchudsze - większość ludzi decyduje się na nie gdy są na diecie, bądź zależy im na dużej ilości białka w diecie.

Jak czytamy na portalu polki.pl, pewne badania wskazują, że białe prążki zwiększają zawartość tłuszczu w mięsie nawet o 200%. Na szczęście specjaliści szacują, że pojawiają się one jedynie w 5-10% piersi z kurczaka dostępnych w sklepach spożywczych.

Na naszej stronie możesz znaleźć mnóstwo innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na inny ciekawy przepis, czyli pastę z kiszonych ogórków. W tym tekście wskazujemy czy sos sojowy jest zdrowym zamiennikiem przyprawy maggi.

Drób spełnia rygorystyczne warunki

Unia Europejska wprowadziła liczne dyrektywy i normy prawne, które mają za zadanie ustandaryzować produkcje żywności i zapewnić większe bezpieczeństwo dla konsumentów. Dlatego polski drób jest badany pod kątem chorób czy obecności antybiotyków.

Dostępne w sklepach tuszki czy pojedyncze kawałki mięsa, pochodzą ze zwierząt dobrze hodowanych, w humanitarnych i sterylnych warunkach. Każde niedoskonałości czy podejrzenia są natychmiast weryfikowane przez sanepid, a gdy ten wykryje faktyczny problem, hodowca nierzadko ponosi surową odpowiedzialność.

Jeśli jednak mimo wszystko obawiasz się jedzenia takiego mięsa, dokładnie rozejrzyj się w sklepie za innym piersią. Większość z nich nie posiada takich przerostów i możesz jeść je ze spokojem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy