Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy czerwone nitki w bananie powinny nas niepokoić?
Adam Moskal
Adam Moskal 04.01.2022 01:00

Czy czerwone nitki w bananie powinny nas niepokoić?

Banan z czerwoną żyłką
instagram.com/sweetfreakbaker420

Banany są doskonałą przekąską, która daje energię i pysznie smakuje, przez co często pakujemy je do pojemnika na drugie śniadanie. Zdarza się, że po obraniu i przełamania banana w jego wnętrzu widać czerwone nitki. Jeśli zauważyłeś ją, pod żadnym pozorem nie jedz owocu. Jest to pleśń z gatunku nigrospora, która dla niektórych może być niebezpieczna.

Sprawdzenie, czy dany banan jest dojrzały i jaki będzie miał smak, jest względnie łatwe - wystarczy przyjrzeć się skórce. Dużo ciemnych plam daje wyraźny znak, że miąższ będzie delikatny i bardzo słodki, z kolei zielona skórka banana oznacza, że potrzebuje jeszcze kilku dni na dojrzenie.

Niekiedy po zdjęciu skórki naszym oczom ukazuje się miąższ ze specyficznymi nitkami czy liniami w kolorze czerwonym. Niestety taki widok nie jest niczym pozytywnym i widząc go, każdy powinien poczuć zaniepokojenie.

Czym są czerwone nitki w bananie?

Linia przebiega przez sam środek owocu, ma zwykle kolor ciemnoczerwony lub czerwono-brązowy i wyróżnia się większą suchością od reszty miąższu. Widać ją dopiero po przekrojeniu banana na pół, dlatego wykrycie jej w sklepie nie jest możliwe.

Nitki są grzybnią pleśni z gatunku nigrospora, która zakaża banany. Co ciekawe zwykle nie stanowi dla ludzi - zagrożone są osoby, które mają na nią uczulenie. Zjedzenie takiego owocu przez alergika może się źle skończyć.

Wywołuje ona reakcję alergiczną oraz zatrucie pokarmowe, które w łagodnych przypadkach odczuwalne są jedynie jako ból brzucha. Cięższy przebieg choroby może wymagać leczenia w szpitalu.

Dziewczynka, która zjadła banana z czerwoną nitką

Swojego czasu w mediach głośno było o sprawie pewnej dziewczynki urodzonej w Wielkiej Brytanii. Kilkuletnie dziecko dostało od swojej mamy porcję bananów, które szybko zostały przez nie zjedzone.

Niedługo później dziewczynka zaczęła skarżyć się mamie na silne bóle brzucha, więc kobieta zabrała ją do szpitala. Na miejscu lekarze zajęli się jej córką i ta szybko poczuła się lepiej. Po powrocie kobieta zauważyła, że banany, które podała swojemu dziecku miały czerwone linie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zrobić puszyste placki bananowe. Ten tekst wyjawia prosty przepis na surówkę z kiszonej kapusty w oryginalnym słodkim wydaniu.

Zbliżenie na zainfekowanego banana

Źródło zdjęcia: instagram.com/sweetfreakbaker420

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: banan