Smakosze.pl
Czy mocniejsze odczuwanie gorzkiego smaku wpływa na odporność?

Canva (Webphotoghepheer, Getty Images Signatures)

Czy mocniejsze odczuwanie gorzkiego smaku wpływa na odporność?

31 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Smak gorzki odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Jest bowiem najczęściej wskazówką, że zjedzenie gorzkiego produktu, może nie być zdrowe lub przyjemne dla organizmu. Naukowcy z Sinus and Nasal Specialists of Louisiana odkryli, że mocniejsze odczuwanie goryczy może mieć wpływ na lepszą odporność przeciw COVID-19.

Jaka jest zależność pomiędzy smakiem gorzkim a odpornością na COVID-19 lub ewentualny lżejszy przebieg choroby? Na to pytanie zdecydowali się odpowiedzieć naukowcy z Sinus and Nasal Specialists of Louisiana pod kierownictwem Henry'ego Barnhama.

W badaniu wzięło udział aż 1935 pacjentów z miasta Baton Rouge w Luizjanie. Pacjentów poddano testowi smaku, aby sprawdzić, czy są supersmakoszami - ludźmi z ponadprzeciętnym zmysłem smaku. Badacze chcieli udowodnić korelację, pomiędzy tą cechą a lepszą odpornością na COVID-19. 

Odczuwanie gorzkiego smaku a COVID-19

Spośród prawie 2 tysięcy badanych, supersmakoszami okazało się 508 osób, degustatorami było 917, a 510 osób miało niższy poziom wyczuwania smaku, niż przeciętnie. U 266 uczestników wykryto obecność SARS-CoV-2. Najwięcej zakażeń wykryto u ludzi, którzy poradzili sobie na teście najgorzej.

Co ciekawe, osoby z najlepszym wynikiem najrzadziej chorowały. Wśród supertasterów potwierdzono zaledwie 5,6 proc. zakażeń, czyli 15 osób. To może udowadniać, że ludzie z genami umożliwiającymi lepsze odczuwanie smaku gorzkiego, są odporniejsi na koronawirusa. 

Badanie pozwala wysnuć jeszcze jedne ciekawe wnioski. 55 osób z 266 zakażonych było hospitalizowanych, z czego 47 było z grupy najsłabiej odczuwającej smak. To pokazuje, że najbardziej narażeni na ciężki przebieg byli ludzie, którzy nie potrafili dobrze rozpoznawać smaków. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.

Źródło: Pixabay/ Ryan McGuire

Gorzki smak wpływa na odporność?

Lekarze uważają, że gen odpowiadający za odczuwanie gorzkiego smaku, w jakiś sposób wpływa na reakcję immunologiczną organizmu na obecność koronawirusa. W tym wypadku chodzi o wytwarzanie przez jony wapnia tlenku azotu - substancji, która zabija patogeny. 

Wydaje się, że receptory gorzkiego smaku odgrywają kluczową rolę we wrodzonej odporności przeciwko patogenom górnych dróg oddechowych - napisali badacze w artykule, opublikowanym miesięczniku medycznym "JAMA Network Open".

Naukowcy dodają jednak, że konieczne jest więcej testów i badań, aby móc z całą pewnością potwierdzić powyższą tezę. Odkrycie to może jednak wnieść bardzo dużo w kontekście oceniania ryzyka zakażenia koronawirusem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >