Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy moczenie mięsa w mleku i cebuli coś daje? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

Czy moczenie mięsa w mleku i cebuli coś daje? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

Czy moczenie mięsa w mleku i cebuli coś daje?
canva/jreika, Getty Images

Czy warto moczyć mięso w mleku i cebuli? Wiele przepisów poleca długie trzymanie w tym nabiale z dodatkiem aromatycznego warzywa jako metodę zmiękczenia produktu przed dalszą obróbką. Okazuje się jednak, że nie zawsze czynność ta spełni swoją funkcję. Znamy szczegóły.

Moczenie mięsa w mleku i cebuli jest dość popularne. Czy jednak jest skuteczne? Niestety nie zawsze. By namaczanie rzeczywiście zmiękczało wieprzowinę czy wołowinę, powinno się do niego stosować odpowiednie mleko, a najlepiej inne przetwory mleczne. Wyjaśniamy dlaczego.

Czy moczenie mięsa w mleku i cebuli ma sens?

Jeżeli zanurzymy produkt w popularnym mleku UHT, nie zaobserwujemy żadnych pozytywnych skutków tej czynności. Wszystko dlatego, że za zmiękczenie mięsa odpowiadają zawarte w nabiale bakterii fermentacji mlekowej. W produktach poddanych pasteryzacji czy sterylizacji ich zawartość jest bliska zeru.

Mocząc mięso przez kilka godzin w takiej mieszance, nie zyskamy zatem nic. Zwiększymy tylko niepotrzebnie ryzyko zatrucia pokarmowego. Długie trzymanie produktu w płynie wraz z cebulą może bowiem sprzyjać zachodzeniu procesów gnilnych.

Jeżeli zamiast mleka UHT, użyjemy tego naturalnego, czyli „prosto od krowy” sytuacja wcale się nie poprawi. Choć produkt uznawany jest za zdrowszy, może zawierać inne bakterie np. gronkowce czy paciorkowce. Część z nich zginie w wyniku obróbki termicznej, ale ryzyko chorób nadal będzie istniało, bo wydzielane przez te organizmy toksyny są odporne na ciepło.

Jak bezpiecznie moczyć mięso?

Gdy chcemy uzyskać kruche i miękkie mięso, zdecydowanie lepszym pomysłem jest przyrządzanie marynat z wykorzystanie soku z cytryny czy limonki. Na poprawę jego tekstury wpływa bowiem ekspozycja na kwaśne środowisko.

Marynowanie w takich mieszankach będzie dużo skuteczniejsze niż wielogodzinne przechowywanie w nabiale, nawet tym fermentowanym jak maślanka, kefir czy jogurt. Produkty mleczne niestety nie są w stanie zmiękczyć większych kawałków mięsa.

Po pomysły na smakowite mięsne dania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak usmażyć schabowe w chrupiącej panierce. Ten natomiast zdradza sekret smacznej karkówki z grilla.

Moczenie mięsa w mleku i cebuli nie ma sensu
canva/izzetugutmen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czteryfajery, medicaldiet