Smakosze.pl

canva/baianliang

Czy można jeść bób na surowo? Nie każdy zna odpowiedź

21 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bób już niedługo zagości na naszych talerzach. Zdrowe sezonowe warzywo wielu z nas gotuje i obiera ze skórki. Czasochłonne procedury można jednak czasami pominąć. Wyjaśniamy, w jakim wypadku warto oszczędzić sobie pracy.
 

Bób można jeść na surowo

Pierwszy bób w sezonie to nie lada gratka dla amatorów tego warzywa. Kiedyś było to warzywo stanowiące popularną przekąskę kinową, a dziś już nierzadko jest pomijane w diecie ze względu na czasochłonne przygotowanie. A smakiem młodego bobu nie można się cieszyć nawet bez gotowania.

Tylko stare warzywo — takie z końca sezonu — obowiązkowo należy ugotować. Młoda odsłona jest bezpieczny do spożycia na surowo. Wcale tez nie trzeba obierać warzywa ze skórki, w której jest najwięcej witamin.

Fasolka szparagowa jest droga

Szokujące ceny fasolki szparagowej. Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Jakie są korzyści z jedzenia surowego bobu?

Bób dostarcza nam wielu witamin, przede wszystkim tych z grupy B oraz wzmacniającej odporność witaminy C. Z porcją warzywa przyswoimy też wapń i potas, a także mnóstwo białka roślinnego.

Aby jednak w pełni skorzystać z dobroczynnego wpływu warzywa, warto pominąć gotowanie czy pieczenie. Długa obróbka termiczna potrafi bowiem doprowadzić do utraty aż 40% wszystkich cennych składników odżywczych. Dlatego dobrym pomysłem jest poddanie bobu jedynie procedurze blanszowania, czyli przelania wrzątkiem.

Jak podać surowy bób?

Doskonałym pomysłem będzie wrzucenie go do dowolnej sałatki. Chrupiące warzywo sprawi, że danie dostarczy nam więcej białka i nasyci na dłużej. Można też przegryźć je zamiast popularnych, niezdrowych smakołyków takich jak popcorn czy chipsy.

Jeśli posiadamy dobry blender, możemy przygotować smaczną pastę kanapkową podobną do hummusu . Do tego przysmaku warto już jednak bób przez chwilę podgotować, by łatwiej było go połączyć z dodatkami.

Jeśli jedzenie warzywa na surowo wciąż was nie przekonuje, polecamy przetestowanie aromatycznego bobu smażonego z czosnkiem i koperkiem .

Bób smakuje na surowo.png
canva/homydesign

Źródło: polki

kalafior

Kupił kalafior w Biedronce i oberwał liście. Jego komentarz jest hitem sieci

CZYTAJ DALEJ
obieranie ogórków

Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >