Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-21T203802.494

canva/afro

Czy można jeść pieczarki na surowo?

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pieczarki uznawane są za jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Doskonale pasują do wielu potraw m.in. zup oraz sałatek. Wiele osób może być zaskoczonych, ale uważa się, że można je jeść na surowo. Warto jednak mieć świadomość, w jakich sytuacjach lepiej po nie nie sięgać właśnie w takiej formie.

Pieczarki uznawane są za jedne z najpopularniejszych grzybów. Cieszą się ogromną popularnością niemal w każdym domu. Sporo emocji budzi jednak fakt, czy można je jeść na surowo. Okazuje się, że jeśli nie ma przeciwwskazań, to jak najbardziej warto po nie sięgać właśnie w takiej formie. Należy jednak pamiętać, że takie grzyby mogą być niestety ciężkostrawne. Co na ten temat mówią eksperci?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy można jeść surowe pieczarki?

Eksperci zajmujący się żywieniem uważają, że można jeść surowe pieczarki. Warto jednak mieć świadomość, że są to grzyby ciężkostrawne, ponieważ ich komórki zbudowane są z chityny nietrawionej w przewodzie pokarmowym człowieka. Dlatego, surowe pieczarki nie są polecane osobom z wrażliwym żołądkiem oraz wszelkimi problemami trawiennymi.

Podsumowując, surowe pieczarki nie są szkodliwe dla zdrowia, ale powinny z nich zrezygnować osoby z problemami trawiennymi. Mogą one sięgać po te grzyby, ale po odpowiedniej obróbce termicznej. Jak wykorzystać w kuchni surowe pieczarki?

1280px-Racuchy

Łatwy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać w kuchni surowe pieczarki?

Chociaż dość rzadko wykorzystujemy w kuchni surowe pieczarki, to trzeba przyznać, że mają one dość interesujący smak. Warto wykorzystać je jako składnik prostej sałatki. Poniżej podajemy na nią przepis.

Przepis na sałatkę z pieczarkami

Składniki:

  • pieczarki

  • szczypiorek

  • kukurydza

  • czerwona i żółta papryka

  • garść rukoli

  • majonez

  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Pokrój pieczarki w plasterki, papryki w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Połącz ze sobą w misce wszystkie warzywa, dodaj majonez, całość wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce. Smacznego!

Polecamy również inne wyjątkowe przepisy na m.in. zapiekankę z pieczarkami oraz wyśmienity sos kurkowy.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >